ETUSIVU     TILUKSET     ASUKKAAT     TOIMINTA     MUUTA    

Moi mä oon Tomppa!

Virallinen nimi: Feildale Sextonde aka Tomppa Kasvattaja: L. Johansson, SWE (evm)
Rotu ja skp: Shetlanninponiori Omistaja: Viola
Väri/merkit: Mustankimo, ei merk. Säkäkorkeus: 98 cm
Rekisterinumero: VH-26553 Painoitus: Estepainoitus
Syntynyt ja ikä: 10.04.2006 ~ 8 vuotias Koulutustaso: 80 cm / He B
Ikääntyminen: Sekalainen (täytti 3v 10.05.2007) Muuta: ilmoitettu ktk

Tämmönen mää olen:

Yleisesti tämä pikkuruinen mutta todellakin terhakka ja eloisa shetlanninponi on villi tammojen unelma. Sitä voisi myös kuvailla omistajan painajaiseksi, sillä sen lempipuuhaa ovat tammoille hirnuminen, esittäminen sekä loputon steppaaminen. Pahat tallitavatkaan eivät ole kaukana, kun pikku Tondis pitkästyy.

Hoitamisen Tondis yleensä ottaa suhteellisen rennosti. Tottakai on mukavaa aina joskus näytellä uhkaavasti hampaita tai laittaa korvia luimuun ja koittaa uhitella, mutta eivät ne kaikki arkiaskareet uhkailun merkeissä suju. Pieni komennus saa Pikku-Tondikselta kyllä nopeasti turhat luulot pois. Kuitenkin suurimman osan ajasta Tondis nauttii paijaamisesta - kukapa nyt ei pitäisi siitä, että joutuu tekemään päivittäin tunnin töitä, ja saa siitä hyvästä ruuan, hoidon ja huippuasunnon? Tondis on myöskin hyvin älykäs poni. Se avaa helposti kaikenlaiset solmut, on karsinan ovikin muutamaan kertaan löytynyt avoinna. Tondiksen lempipuuhaa on myöskin karsinasta karkailu sen ollessa avoinna, ellei hoitajalla ole riittävästi määrätietoisuutta näyttää karsinan rajoja. Kuitenkin varustaminen ei ole mikään ongelma, ja ulos töihin pääsee nopeasti.

Ratsastaessa Tondis on hyvin vaihtelevainen. Koska Tondis on pieni, sillä ratsastetaan kohtuullisen vähän, ja koitankin usein saada sen selkään pienempiä tyttöjä. Koska Tondis kuitenkin on kohtalaisen vaikea ratsastaa, täytyy sille silloin tällöin pitää pieni kurinpalautus, jotta koulutustaso säilyisi. Tondis toimii hienosti niin koulussa kuin esteilläkin, ja sillä on uskomattoman hyvät liikkeet, tosin se isojen hevosten näyttävyys niistä puuttuu. Tondis on aina ollut hyvä koulussa, ja sen näkee orin herkkyytenä ja eteenpäinpyrkimyksenä. Tondis taipuu hienosti, väistötkin sujuvat, ja muoto löytyy, jos vain jaksaa ratsastaa oikein istunnalla. Pikku-Tondiksen selässä on helppo istua, eikä ravikaan ole niin pomputtavaa kuin voisi kuvitella. Esteillä Tondiksella on suunnattomasti energiaa, ja se syöksähtelee vähän minne sattuu ja ylittelee esteitä isoillakin loikilla, vaikka selässä killuisikin lähemmäs kuusikymmentä kiloa.

Kilpailuissa Tondis ottaa kumman rauhallisesti, ei hätäile eikä hikoa ennen suoritusta. Kuitenkin välillä on aivan pakko hirnahdella varsinkin upeille tammoille ja ihmetellä kukkakoristuksia. Radalla Tondis toimii niinkuin kotonakin, mutta varsinkin esteillä liika pidätteleminen aiheuttaa suunnattomia pukkeja ja ärsyyntymistä. Tällä ponilla on selvä voitontahto, ja se osaa kyllä vaatia oman palkkionssa hyvästä suorituksesta! Tondiksella on kilpailtu mukavasti niin koulua kuin esteitä, ja molemmat ovatkin ihan sujuvia aloja.

Eläinlääkärin ja kengittäjän kanssa Tondis tulee toimeen, koska pelkää molempia sen verran paljon, ettei uskalla kummankaan läsnäollessa pukahtaakaan. Usein jo kengitysaamuna Tondis muuttuu jopa masentuneen oloiseksi, ja kun lopulta kengittäjämme saapuu paikalle, kyyhöttää Tondis karsinansa perällä kohtaloonsa alistuneena. Vaikka ori onkin haluton pitämään jalkoja ylhäällä, on se hiljaa aloillaan, kun uusia kenkiä naputellaan paikalleen. Eläinlääkäriä poni pikemminkin välttelee, eikä mitenkään haluaisi joutua piikitettäväksi, muttei pistä vastaankaan muuten kuin väistämällä.

(luonne © Beaucoup, muokannut Tiitu)

Tältä mä näytän:

 
Klikkaa kuvaa suuremmaksi. ©: Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan.
Tompan kuvissa she-o A.S. Namorado (KTK-I), joka ei liity millään Tomppaan!

"Pieni mutta komiasta suvusta!"

i. Edmund DC, evm. ii. Trågsint, evm. iii. tuntematon, evm.
iie. tuntematon, evm.
ie. Miar Teech DC, evm. iei. tuntematon, evm.
iee. tuntematon, evm.
e. Odett, evm. ei. Viljekraft, evm. eii. tuntematon, evm.
eie. tuntematon, evm.
ee. Albertha SWE, evm. eei. tuntematon, evm.
eee. tuntematon, evm.

Miun ikiomat pikkunaperot:

Tompalla on yhteensä 1 jälkeläistä, joista 0 oreja, 0 ruunia & 1 tammoja.

06.06.07 -- t. Bye Hollywood -- e. Korall SWE -- om. Viola

Mä oon kilpakenttien kunkku:

Tompalla on yht. 8 sijoitusta, joista 2 on voittoja.

Kouluratsastusvalmennus, kutsu

"Kiristin pienen mutta pippurisen shetlanninponini satulavyön ennen kuin heilautin itseni satulaan ja nostin jalustimet kaulalle ristiin. Pikku-Kallella oli jo melkoinen meno päällä, olihan paikalla jos jonkinmoista uutta tuttavuutta, eikä mitään voinut jättää tutkimatta. Heti alusta saakka kehoitin ohjeiden mukaan Kallea reippaasti eteen kevyesti lähinnä istunnan avulla, lopettaen paineen aina vauhdin parantuessa. Kalle tuntui notkealta ja menohaluiselta, mutta ehkä aavistuksen itsepäiseltä ja riehakkaalta, tulihan heti aluksi parit kiukuttelupysähdykset ja -pyrähdykset. Kuitenkin ravin myötä alkoi askel muuttumaan joustavammaksi ja lennokkaammaksi, ja uudet paikat tuntumaan tutuilta. Pian aloitimmekin itse harjoitukset istunnan käytön merkeissä.

Käynnissä, vuorollamme tulimme keskihalkaisijalle ohjat löysällä ja ilman jalustimia, hihhuloiden parhaamme mukaan suoraa kohti toista päätä. Eihän siitä lopulta mitään kaaosta syntynyt, mitä nyt oli hieman ongelmia vinouden kanssa, mutta tilanne ratkesi kun tarkkaavainen valmentajamme huomasi, että toinen pohkeeni oli taaempana kuin toinen koska istuin aavistuksen vinossa satulassa. Kun tilanne ainakin hetkellisesti korjaantui, alkoi suoraa kulkeminen sujumaan jo paremmin. Ravissa alkoi jo löytymään voimaa takaosaan aktiivisen istunnan myötä, ja pääkin alkoi ilman suurempaa ohjastuntumaa hakeutumaan luotiviivalle. Muutaman kerran saman harjoituksen aikana Kalle päätti - ehkä edellisinä päivinä harjoittelemiemme ravilisäysten takia - näyttää oikein komeaa keskiravia, kylläkin ihan suoraan ja kahdella uralla! Lopulta päädyimme harjoittelemaan painoapuja huomaamattomammin ja katseen avulla tekemällä reilusti kiemurauria sekä olemalla ratsastamatta kaviouraa pitkin. Kun tuli meidän vuoromme mennä liinan jatkoksi toiseen päähän kenttää, alkoi tihuttamaan, ja maneesin peltikatto ropisi aivan kauhean pelottavasti, ja tulihan siinä sitten muutamat muka säikkymispukit, kun oli selvästi aika purkaa ylimääräistä energiaa. Liinassa saimme pieniä moitteita liiallisesta vauhdista, mutta mielenkiintoiset harjoitteet jäävät takuulla myös arkirutiineihin, esimerkiksi takaperinratsastaminen vauhdikkaammissakin askellajeissa paransi tasapainoamme ja rauhoitti ja paransi tahtia todella huomattavasti. Venyttelyjen jälkeen olimme molemmat rentoutuneet ja valmiina pakkautumaan kuljetusautoon kuin uudesti syntyneinä."

12.12.08 Qui Ponies, irtoSERT, Maria A.

21 ERJ-sijoitusta

31.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 80 cm -- 1/40
23.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 70 cm -- 5/60
22.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 1/42
21.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 3/23
20.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 50 cm -- 2/60
20.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 50 cm -- 6/36
20.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 6/42
19.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 4/42
18.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 5/49
17.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 7/60
17.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 7/60

31.10.07 -- Esteratsastus/ERJ -- Luokka 1 -- 1/50
30.10.07 -- Esteratsastus/ERJ -- Luokka 1 -- 6/50
27.10.07 -- Esteratsastus/ERJ -- Luokka 3 -- 3/32
25.10.07 -- Esteratsastus/ERJ -- Luokka 2 -- 3/40
06.10.07 -- Esteratsastus/ERJ -- Luokka 1 -- 8/79
06.10.07 -- Esteratsastus/ERJ -- Luokka 2 -- 8/80
10.06.07 -- Esteratsastus/ERJ -- Luokka 1 -- 5/56
31.05.07 -- Esteratsastus/ERJ -- Luokka 2 -- 6/41
30.05.07 -- Esteratsastus/ERJ -- Luokka 2 -- 5/40
30.08.06 -- Esteratsastus/ERJ -- Luokka 2 -- 1/42

ulkoasun © Siera 2009 / virtuaalihevonen / a sim-game horse