ETUSIVU     TILUKSET     ASUKKAAT     TOIMINTA     MUUTA    

† Riia laukkasi 01. helmikuuta 09 vihreimmille niityille. Riia muistaen koko tallin väki <3

Moi mä oon Riia!

Virallinen nimi: Missway's Briallen aka Riia Kasvattaja: Kya
Rotu ja skp: welsh sec. B tamma Omistaja: Viola
Väri/merkit: Punaruunikko, llsi Säkäkorkeus: 128 cm
Rekisterinumero: VH-31226 Painoitus: Koulupainoitus
Syntynyt ja ikä: 18.07.2007 ~ 14 vuotias Koulutustaso: 70 cm / He A
Ikääntyminen: Sekalainen (täytti 4v 20.07.2007) Muuta: -

Myönnetty 21.01.2008 VIR MVA Ch - arvonimi
Palkittu 08/2008 KRJ-II palkinnolle pistein 91, VWY-II
Kantakirjattu III-palkinnolle 63 p, palkittu 04/2008 YLA2 pistein 120


Tämmönen mie olen:

18 heinäkuuta vuonna 2007 tamma Tyford Brilliant eli "Lumikki" varsoi kauniin tammavarsan. Ensialkuun varsa oli hyvin heikko, eikä ollut lainkaan varma selviäisikö se koskaan aikuiseksi. Jokainen uusi päivä oli uusi taistelutanner elämästä ja kuolemasta. Hetken ajattelimme jo luovuttaakkin ja päästää tämän niin sanotun epäonnen varsan pois tuskistaan. Ihan silmänräpäyksessä tamma saikin kokoa, rohkeutta ja aimo annoksen voimaa. Siitä kasvoi erittäin kaunis läsipäinen lapsukainen, jonka ilmoitimme sitten ihan kokeilumielessä näyttelyihimme. Kovatasoisessa luokassa ensikertalainen Riia rökitti ison kasan tasokkaita varsoja. Sen myötä oivalsimme, että käsissämme oli niin suvullisesti, kyvyllisesti, persoonallisesti kuin myös uhkean rakenteen ansiosta itse huippuponi.

Ratsuna Riia on hyvin herkkä ja hieman säpsykin. Riia on kuuliainen ja erittäin miellyttämishaluinen, eikä tahallisesti aiheuttaisi pahaa kärpäsellekään. Kouluratsuna Riia taitaa vaativien luokkienkin asioita, mutta kilpailemaan tullaan helpoissa luokissa. Esteratsuna Riia on taitava. Pieniä esteitä Riia loikkii mielellään ketterästi, mutta ihan jo periaatteenkin vuoksi Riia pidetään pois estekilpailuista. Maastoilusta Riia nauttii sydämensä pohjasta. Pitkät riehakkaat maastolenkit ovat Riialle suurinta herkkua, kotiin on aina mukava palata lievästi hikisenä, ylimääräiset pelloille purattuna, sekä jalat kurasina. Riialla on myös erittäin hyvät askeleet istua, tosin Riia omaa aika lyhyet askeleet, kuitenkin näyttelyissä olemme onnistuneet revittämään esille oikein kunnon welsh-liikkeet, joista ei löydy nipottamisen aihetta.

Tallissa tamma on lauhkea kuin lammas. Aivan kuten suloinen isänsäkin. Riia tarkkailee mielellään talliväen puuhia, sekä hurmaa eloisalla katseellaan hörökorvineen ohikulkijoita ojentamaan herkkupalan, tämä selittääkin tamman uhkaavasti pyöristyvän mahan, suhteessa muuhun kroppaan. Harjatessa Riia on hieman malttamaton toisinaan pysymään paikallaan, mutta pahaa se ei tarkota, eikä usein sitominenkaan ole tarpeeseen. Satuloidessa Riia tramppaa tavalliseen tapaansa suuntaan jos toiseenkin, mutta suitsittua seisoo hiivahtamatta paikallaan, kunnes ovi aukeaa, sitten ei malteta vaan kiire on kova, jyrääminen ei kuitenkaan ole missään tapauksessa Riian tapaista.

Tarhassa Riia tarhaa yhdessä muiden tammojen kanssa. Riia on aikamoinen viikari ja tykkää mielellään ärsyttää nuorempia tammoja, mutta vanhempia yksilöitä Riia kunnioittaa syvästi, kokemusta varmasti löytyy siitä kun vanhemmat naikkoset ovat polttaneet hermoparkansa. Lastattaessa Riia kulkee tyynesti koppiin ja kopista ulos, eikä itse kuljetuskaan ole minkäänsortin ongelma. Näyttelypaikalla Riia on kauttaaltaan jännittynyt, lähinnä tulvivasta innosta. Riialla on aina niin kova hinku päästä verkkaan ja itse radalle, mikälie höpsö tamma, ei sitä aina voi sisimmissään ymmärtää.

Tältä mä näytän:

    
Klikkaa kuvaa suuremmaksi. ©: Mira L.

"Pieni mutta komiasta suvusta!"

i. Showtime
VIR MVA Ch, VWY-III, YLA3
ii. Lynnwood Zookey, evm. iii. Charme O'Fantasy, evm.
iie. Lynnwood Abby, evm.
ie. Lady Octavia, evm. iei. Lynnwood Showwy, evm.
iee. Stockhill's Dawne, evm.
e. Tyford Brilliant GB
VIR MVA Ch, KTK-II
ei. Coody Maurice, evm. eii. Something To Remember, evm.
eie. Miss Vienna, evm.
ee. Tyford Judy, evm. eei. Tyford Cofu, evm.
eee. Tyford Emerald, evm.

Riian isä on komea welsh B-ori Showtime "Simba", joka on menestynyt upeasti monessa lajissa ja loistanut myös hyvin näyttelyissä. Luonteeltaan Simba on erittäin hyvätapainen ja rauhallinen ori, josta Riiakin on saanut varmasti ripauksen luonteeseensa. Simba on astunut elämänsä aikan 5 tammaa, joten 5 upeata jälkeläistä orilta löytyy. Mainittakoon Missway's Playtime on upeasti isäänsä paremminkin menestynyt ratsuponiori. Väriltään Simba on kimo ja säkäkorkeutta orille on kertynyt mukavat 126 cm. Ori on niitannut itselleen VWY'n arvostelussa kolmospalkinnon, YLA'n tilaisuudessa myöskin kolmospalkinnon, sekä näyttelyissä VIR MVA Ch'nin. Simba eli monta upeaa vuotta, kunnes jouduttiin lopettamaan pahan ähkyn takia 15-vuotiaana.

Simban isä Lynnwood Zookey on yhä vieläkin Isossa-Britanniassa valjakossa kisaava komea ori. Simban isäkin on väriltään täysin kimo kuten Simba itsekin. Lynnwood Zookey on menestynyt hyvin myös näyttelyissä eikä ole haukkumista valjakkoajotuloksissakaan. Simban isänisä Charme O'Fantasyltä löytyy myös charmikkuutta ja se on näyttänyt kyntensä niin valjakossa kuin näyttelyissäkin. Koko suku on siis pääasiallisesti valjakkosukua ja suurimmalta osalta löytyy näyttävyyttä myös näyttelykehiinkin! Simban suvussa ei ole mitään hävettävää ja sen isänemä Lynnwood Abby loistaa Yhdysvalloissa siitostammana, mutta koska sen suvusta halutaan pitää kiinni ja sitä ei haluta levittää liikaa, on Simba Abbyn viimeinen varsa, kuudes sellainen. Lynnwood Abby on nuoruuden päivinään kisannut paljon valjakossa ja myös hieman kouluratsastuksessa ja menestynyt kiitettävästi!

Simban emä Lady Octavia on brittiläisen Patrick Hendersonin kasvattama kimopapurikko welsh sec B-tamma, joka on reippaasti kevyempi tyypiltään mitä Simba. Lady Octaviaa on käytetty pari kertaa näyttelyissä, jolloin se on saanut molemmilla kerroilla III-palkinnon. Octavian valttikortti ei kuitenkaan ole rakenne, eikä suorituskyky vaan rauhallinen ja lempeä luonne, joka on onnistuneesti periytynyt myös pojalleen. Emänisä Lynnwood Showwy on puolestaan levittänyt nimeään niin näyttelypiireissä kuin kyvykkäänä kouluhevosenakin. Showwy on erittäin käytetty jalostusori siitäkin syystä, että ori kantakirjattiin ja astui viidessä eri euroopan maassa elinaikanaan. Emänemä Stockhill's Dawne oli nuorena lupaava esteponin alku, kunnes teloi itsensä tarhassa niin pahasti, ettei hyppääminen tullut enää kuuloonkaan, eikä muissakaan ratsastuslajoissa kilpaileminen ollut suotavaa, joten tammasta tuli lasten talutusratsu ja kaikkien rakastama hempeäluonteinen siitostamma. Dawne elikin jalastaan huolimatta lähes 30-vuotiaaksi!

Riian emä Tyford Brilliant "Lumikki" on kaunis welsh mountain tamma, joka on Riian isän tavoin pärjännyt hyvin niin näyttelyissä - kuin ratsulajeissa. Tamman vahvuuksia on ollut kouluratsastus ja näyttelyt, esteratsastus menestys on jäänyt hiukan vähemmälle. Lumikki on kantakirjattu II-palkinnolle VRL'n ponikantakirjaan ja näyttelyistä saanut VIR MVA Ch'n arvonimen. Luonteeltaan Lumikki on erittäin kiltti ja rauhallinen, mutta hieman säikky. Riiakin on saanut varmasti emältään hieman varovaisuutta. Lumikki jätti jälkeensä vain 3 jälkeläistä, mutta kaikki ovat sitäkin upeampia. Mainittakoon wA-t Missway's Donatrice, joka on näyttelyissä saanut Champion arvonimen ja kerännyt itselleen 39 KRJ-sijoitusta. Lumikki lopetettiin sairauden vuoksi 15-vuotiaana.

Lumikin isukki Coody Maurice on lähinnä tanskalais-ruotsalaisten kasvattajien aikaansaannos. Maurice on väriltään kimo, kuten Lumikkikin ja oriinpitäjältä kuulustelin oriin luonteesta ja sukujuurista ja hän sanoi minulle näin (lapulle kirjoitettu! - vapaasti suomennettuna) "voi. Maurice on luonteeltaan erittäin ihmisrakas pikkuponi, joskun tempperamenttia löytyy hirmupaljon. Maurice ei ole ollut minulla kauan, mutta tiedän vähän sen juurista. Maurice on kotoisin pienestä ponisiittolasta jostain päin Tanskaa. Kyseinen pariskunta on saanut niskoilleen huonoa mainetta sairaidenkin ponien eteenpäinajalostamisesta, mutta Maurice ei ole sairas, eikä kanna sairaita geenejä. Maurice on komea ja elämäniloinen poni, joka osaa myös ratsastusjuttuja. Kukaan ei ole kilpaillut sillä, mutta se on kultakimpale. Sinun tammasikin on varmasti!".Isänisä Something To Remember eli tietojeni mukaan "Rick" on myöskin tanskasta peräisin ja sinne hukattukin. Rick kiersi paljon näyttelyitä, menestyen kotimaassaan hyvin. Jälkeläisiä Rickille jäi vain muutama, sillä Rick sai jalostusluvan vain vuodeksi ja kun sitä mentiin uusimaan, ei uutta herunutkaan. Rick on ainut musta aukko Lumikin suvussa, sillä en ymmärrä miten niin komeaksi ja hyväksi kehutulta oriilta evättiin jalostulupa? Isänemä Miss Vienna on syntynyt pohjoislapissa, mutta sen vanhemmat ovat ruotsista ja tanskasta. Miss Vienna ei ollut jalostusponi, eikä näyttelyponi, mutta puolestaan kaunis ja kyvykäs pienen lapsen kouluponi, joten siis kyvyt ja luonne olivat kohdallaan. Vienna oli myöskin kimo.

Emä Tyford Judy on Tyford welsh farmin omaa taidokasta käsialaa. Judy on väriltään papurikko ja hurmannut elegantilla olemuksellaan askelluksellaan eräät eurooppalaistuomarit. Kasvattaja kehui Judyin olevan hieno, hyvätapainen ja kyvykäs pikkutamma, joka olisi pystynyt ihmetekoihin, jos luoja ei olisi riistänyt tamman henkeä niin nuorena. Kasvattaja sanoi kuitenkin uskovansa, että kaikella on tarkoituksensa. Judyn kuolemallakin ja siksi hän ei osaa kantaa syyllisyyttä eikä surua tamman kohtalosta, vaan odottaa kirkkain mielin, mitä jälkipolvet antavat itsestään. Tällä naisella on taatusti sydän paikallaan!Emänisä Tyford Cofu on kuten nimestäkin voi aavistaa myös kyseisen kasvattajan aikaansaannos. Cofu, joka on muuten perinnyt nimensä kuulemma isältään Corrador Coffee'lta on voikko ja hyvin hyvin tempperamenttinen pienikokoinen orii, joka on rakenteellisesti erittäin kaunis ja sopusuhtainen. Cofun liikkeitä on myös ylistetty olevan welshien eliittiä. Emänemä Tyford Emerald on jo edesmennyt, mutta elinaikanaan oli yksi brittiläiskasvatuksen kärkinimiä. Arvostetut welshkasvattajat ympäri maata tekivät kullanarvoisia ostotarjouksia niin itse tammasta kuin tämän halutuista jälkeläisistäänkin. Tyford welsh farmin omistajapariskunnan tytär Elise väitti minulle, että siihen aikaan hänen vanhempansa ei uskaltanu tarhata kyseista tammaa edes muiden joukossa, ettei sille sattuisi mitään. Tamma vaati myöskin jokapäiväisen puunauksen ollakseen aina edustuskunnossa. Mitä vielä? - Mahtoi olla hiton hieno heppa! :)

Miun ikiomat pikkunaperot:

Riialla on yhteensä 6 jälkeläistä, joista 3 oreja, 0 ruunia & 3 tammoja.

08.01.09 -- o. Jawbreaker VIL -- i. Via Moore -- om. Viola
10.12.08 -- t. Crystin VIL -- i. True Myfandora -- om. Jillian Ponies
24.08.08 -- o. Kashimir Bazar WE -- i. Foqus' Cazimir -- om. Evergrey
17.02.08 -- t. Rowland's Jolene -- i. Keith MV -- om. sandi
15.12.07 -- o. Swinghill's Asad-Rashad -- i. Rasheed Aziz -- om. Rops
22.11.07 -- t. Swinghill's Parade -- i. Keith MV -- om. Milja

Mä oon kilparatojen kuningatar:

Riialla on yht. 42 kilpailua, 30 sijoitusta, 6 voittoa.

NJ näyttelyt
12.07.2007 NJ Missway Stables, maitovarsat, LKV1, KUMA, Näyttelyn paras maitovarsa (pt. Eija P.)
09.08.2007 NJ Nokikylä & Missway, maitovarsat, LKV1, KUMA, Näyttelyn paras maitovarsa (pt. Hanna)
23.09.2007 NJ Championtalli, welsh sec. B oriit ja tammat, LKV2, irtoSERT, JS (pt. Niina)
29.09.2007 NJ Orilaakso, welsh sec. B tammat, LKV3, irtoSERT, JS (pt. Kati K.)
20.10.2007 NJ Missway Stables, welsh sec. B oriit & tammat, LKV1, BIS1, MVA-SERT, JS (pt. Mira L.)
30.11.2007 NJ Keinumäki, welsh sec. B tammat, LKV1, BIS1, MVA-SERT, JS (pt. Jenna H.)

KRJ - normaalit - yhteensä 36 sijoitusta/voittoa
05.08.2007 KRJ Stall Hjerte, Helppo C, 4/40
05.08.2007 KRJ Stall Hjerte, Helppo B, 4/40
06.08.2007 KRJ Chestnut Avenue, Helppo C, 1/65
07.08.2007 KRJ Cradless Stables, Helppo B, 1/44
30.07.2007 KRJ Jillian Ponies, Helppo C, 4/40
30.07.2007 KRJ Jillian Ponies, Helppo B, 6/48
22.08.2007 KRJ Aweia, Helppo B, 4/45
17.08.2007 KRJ Mitjan virtuaalihevoset, Helppo B, 3/50
13.08.2007 KRJ Vaapukka, Helppo C, 1/29
13.08.2007 KRJ Vaapukka, Helppo B, 5/34
13.08.2007 KRJ Vaapukka, Helppo B, 1/29
13.08.2007 KRJ Vaapukka, Helppo B, 5/34
05.08.2007 KRJ Brideyard, Helppo C, 3/31
14.08.2007 KRJ Silfran Ponyriders, Helppo C, 2/43
10.08.2007 KRJ Senseija, KN Special, 3/50
24.08.2007 KRJ Vaapukka, Helppo A, 2/30
24.08.2007 KRJ Vaapukka, Helppo A, 4/30
24.08.2007 KRJ Vaapukka, Helppo C, 1/30
08.09.2007 KRJ Yave, Helppo B, 5/40
09.09.2007 KRJ Yave, Helppo B, 1/40
08.09.2007 KRJ Thesrouce, Helppo A, 2/22
14.09.2007 KRJ Shereca, Helppo B, 6/53
24.09.2007 KRJ VMR, Helppo C, 2/50
30.08.2007 KRJ De Duivel, Helppo B, 2/40
30.08.2007 KRJ Monitoimitalli Ramona, Helppo C, 5/87
04.09.2007 KRJ ROWDY, Helppo C, 3/30
04.09.2007 KRJ ROWDY, Helppo B, 2/30
07.09.2007 KRJ ROWDY, Helppo C, 2/28
07.09.2007 KRJ ROWDY, Helppo B, 5/30
14.10.2007 KRJ Kouluratsastajat, Helppo B, 6/39
18.10.2007 KRJ Kouluratsastajat, Helppo A, 3/56
21.11.2007 KRJ Kiasas, Helppo B, 5/50
07.11.2007 KRJ Vaapukka, Helppo A, 7/97
07.11.2007 KRJ Vaapukka, Helppo A, 3/97
08.11.2007 KRJ Fiktio, Helppo A, 9/90
08.11.2007 KRJ Fiktio, Helppo C, 6/55

ulkoasun © Siera 2009 / virtuaalihevonen / a sim-game horse