ETUSIVU     TILUKSET     ASUKKAAT     TOIMINTA     MUUTA    

Moi mä oon Renttu!

Virallinen nimi: Dewbreaker aka Renttu Kasvattaja: Viola
Rotu ja skp: Connemaraori Omistaja: Viola
Väri/merkit: Punaruunikko, ti Säkäkorkeus: 146 cm
Rekisterinumero: VH-60547 Painoitus: Estepainoitus
Syntynyt ja ikä: 01.03.2009 ~ 12 vuotias Koulutustaso: 130 cm / He A
Ikääntyminen: Sekalainen (täytti 3v 01.04.2009) Muuta: kilpailukäytössä

Tämmönen mää olen:

Connemarakasvattajat kuvailevat connemaran ominaisuuksia seuraavanlaisilla sanoilla: kestävä, varmajalkainen, hyvä hyppykyky ja ystävällinen. Semmoisesta esteponista piili pitkä haave mielessäni, kunnes pistin toteutukseen idean keinosiementää yksityishevoseni Oodin komealla jo edesmenneellä connemaraorilla Amorilla. Pian syntyikin ruunikko pirteä orivarsa, joka juoksi kilpaa emänsä kanssa laitumella. Seuraillessani orin laukkapyrähdyksiä laitumen reunalta tiesin että tässä olisi juuri se connemara josta olen haaveillut. Yleisesti luonteeltaan Renttu on oikea herrasmies, joka ottaa naiset huomioon. Ori harvoin kiukuttelee, mutta ventovieraiden seurassa Renttu on hiukan varuillaan ja näyttää varovaisuutensa pienellä uhkailulla. Tarhasta ori antaa hyvin kiinni, tulee kutsuessa portille, toisinaan haluaa taas leikkiä "seuraa johtajaa", mutta varmasti päättäväinen hoitaja saa Rentun kiinni. Taluttaessa Rentun tapana ei ole jyrätä ruohon tai tammojen perässä, mutta varmuuden vuoksi voi laittaa riimunnarun turvan ympäri tai laittaa ketjun suuhun, jota kuitenkin harvoin tarvitaan. Lastauksen kanssa ei ole mitään ongelmaa, Renttu pitää kisamatkoista ja vaihtuvista maisemista, sekä tietenkin uusista tammoista. Kuljetuksen aikana ori on suht rauhallinen, ei pahemmin kolistele tai heilu.

Hoitaessa Renttu on oikein lutuinen. Poika ei uhittele, näyki tai potki eikä muutenkaan esitä kuin todella harvoin nyrpeää naamaa. Karsinassa oria ei tarvitse sitoa välttämättä edes kiinni, mutta kannattaa tarkistaa, ettei Renttu pääse livahtamaan karsinan ovesta karkuteille. Renttu pitää kovasti varsinkin irtokarvan lähtöaikana kumisualla hinkuttamisesta. Toisinaan ori voi yrittää hieroa takaisin, mutta useimmiten Renttu keskittyy venyttämään ylähuultaan ja vääntelemään kaulaansa mitä oudoimpiin asentoihin. Kaviot Renttu nostaa hyvin, ori on opetettu nostamaan jalka vuohiskuopasta koputtamalla. Kengitys sujuu täysin ilman ongelmia, toisinaan pojan maltti ei meinaa riittää, mutta loppujen lopuksi Renttu seisoskelee suht nätisti paikoillaan. Pään harjaus ei ole hirveästi Rentun mieleen, mutta kyllä sen menettelee, jos hoitaja tekee sen oikein hellästi. Joskus Renttu ei ole oikein pään harjaus tuulella ja saattaa yrittää kääntää päätä pois päin hoitajasta, missä onnistuu loppujen lopuksi melko huonosti. Satuloidessa ori käyttäytyy asiallisesti, pullaa vain hiukan. Toisinaan voi luimia, mutta ei nipistele. Suitsiessa ei ongelmia, Renttu avaa suunsa yleensä ilman hammaslomasta kutittamatta.

Ratsastaessa Renttu on virkeä, sopivan eteenpäinpyrkiväinen ja kuuliainen ratsu. Toisinaan ori voi touhottaa omiaan, eikä malttaisi aina keskittyä kunnolla tehtäviin, joten ratsastajan täytyy olla kylmäpäinen ja napakka. Rentusta saa irti paljonkin, jos osaa pyytää tarpeeksi napakasti ja selkästi. Toisinaan ori voi mennä siitä mistä aita on matalin, jos ratsastaja ei paljon vaivaa ratsastuksen eteen näe. Renttu ei kuitenkaan pukittele, ryöstä tai muutenkaan sikaile ratsastaessa, orilla on hyvät askellajit istua ja kapasiteettia on hyvinkin korkealle tasolla asti. Esteillä Renttu on eteenpäinpyrkiväinen, ori imee sopivasti esteelle, mutta hyppää varmasti ja hyvällä tekniikalla. Pituusesteillä ori osaa taitavasti venyttää hyppyään ja korkeusesteillä Renttu hyppää ilmavasti. Erikoisesteet eivät paljoa pojan mieltä hetkauta, yli mennään joka tapauksessa. Harvoin Renttu kieltelee, tai jos kielto sattuu, niin siihen löytyy yleensä hyvä syy. Sen verran eteenpäinpyrkimystä ja intoa pojulla on, että vaikka olisi kuinka huono tie se yrittää hypätä, vaikkei hypyssä onnistuisikaan.

Kilpailuissa Renttu ei ole milläskään, ori on tottunut kilpailija ja osaa ottaa lunkisti heti kisapaikalle saavuttuaan. Lämmittelyssä Rentulla piisaa tosin toisinaan energiaa ja uusi ympäristö, sekä uudet tammat kiinnostavat sitä kovasti. Rentulle pitää laittaa vaan tehtäviä toisen perään, ettei se kyllästyisi. Esteradalla ori hoitaa usein homman kotiin, välillä tosin liiankin vauhdikkaasti. Toisinaan voi olla jarrut hiukan hakusessa, mutta suoraan sanottuna lapasesta ori ei kumminkaan lähde.

Tältä mä näytän:

         
Klikkaa kuvaa suuremmaksi. ©: KK - kiitos!

"Onko sun vanhemmat simpukoit ku oot tollanen helmi?"

i. VIR MVA Ch. Amarillo Susurre
KTK-III, YLA2, ERJ-I
ii. Meteor esiKTK iii. Hero Max, evm.
iie. Misty, evm.
ie. Paloma's Susurre YLA2, ERJ-I iei. Creal Tew, evm.
iee. Paloma Sweet, evm.
e. One O'Clock Call
KTK-II, YLA2, ERJ-I
ei. Solross Amen
KTK-II, YLA2, ERJ-I
eii. Aslant Arloss, evm.
eie. Transvaal Daisy, evm.
ee. Irish Whisky
KRJ-II, YLA3, ERJ-III
eei. Max Cola, evm.
eee. SO Lenamore, evm.

Rentun isä on komea, jo edesmennyt connemara Amarillo Susurre. Ruunivoikko ori kilpaili elämänsä aikana erityisesti este- ja kouluratsastuksen parissa. Estemenestyksestä kertoo ehkä parhaiten komea ERJ-I palkinto, jonka ori saavutti tammikuun 2007 laatuarvostelussa. Näyttelyistä ori keräsi itselleen KUMAn ja se kantakirjattiin myöhemmin III-palkinnolle 69 pisteellä. 144 senttinen Amor oli luonteeltaan riehakas, mutta hyväkäytöksinen ori, jonka pään kuitenkin tammat saivat pyörälle. Ratsastaessa Amor oli vaativa ja energinen, mutta hyppäsi erittäin hyvin. Ori on palkittu myös huhtikuussa 2008 yleislaatuarvostelun tilaisuudessa YLA2-palkinnolla 127 pisteellä. Jälkeläisiä Amorilla on Rentun lisäksi kahdeksan, suurin osa kuitenkin jo isänsä tapaan edesmenneitä. Renttu onkin Amorin nuorin jälkeläinen. Amor kuoli 30 vuoden iässä omana kotonaan ennenkuin Renttu oli edes syntynyt.

Amorin isä, Meteor, hiirakko connemaraori, tutummin vain Roni on luonteeltaan hieman hankala, mutta muuten erittäin komea, 141 cm korkea esikantakirjattu ori joka hätkähdyttää ja hurmaa jylhällä ulkonäöllään. Luonteeltaanhan Roni on hieman villi ja vaikeaksikin kuvailtu, sekä ratsastetttaessa vauhdikas poika joka tarvitsee kokeneen ratsastajan selkäänsä, joka saa kontrolloitua oria. Jonkin verran kisannut Meteor on koulutustasoltaan vaativan A:n ja 95 cm luokkaa. Roni ei välttämättä ole kaikista kokenein tai paras kisaaja, ja monesti radat menevätkin jännityksen takia hieman huonommin kuin kotona, vaikkakin koulussa ori keskittyy kisoissa paremmin. Esteillä Ronin jännitys taas näkyy entistä enemmän ja kieltäytyminen saattaa odottaa jopa ensimmäisellä esteellä. Näyttelyissä Meteor on taas parhaimillaan, kantaa päänsä kauniisti ja osaa seistä hienosti ja usein kotiin onkin tullut punainen nauha tai muuten hyvä sijoitus. Meteorin isä, Hero Max on Hollannista kotoisin oleva hallakko connemaraori, joka aloitti hienon kisauransa Hollannissa tasolla helppo A ja 100 cm, jossa kisasikin usat kisat menestyen, kunnes muutti kevyemmälle kisaukselle siirtyessään Irlantiin siitoskäyttöön, jossa astui monia tammoja, joista yki oli kimo 139 cm korkea connemaratamma Misty, joka vasta myöhemmällä iällä aloitti kisauransa hyläten pullaponin osansa. Misty ehtikin kisata jonkin aikaa ennen kuin hieman vanhemman iän rasitukset johtivat siihen, että tamma piti jalkavaivojen takia lopettaa 17 vuotiaana. Tamma oli hieman tukevahko neiti, joka kisasikin vain helpoissa luokissa, joissa tulosta tuli silloin tällöin ja joskus ratsukko jouduttiin itsepäisen luonteensa takia hylkäämään kun esteillä tuli vain kieltäytymisiä tai kouluradan reunoilla olevat kasvit kiinnostivat enemmän kuin rata itse. Amorin loppusuku isän puolelta on tuntematonta.

Amorin emä Paloma's Susurre aka Messy oli sirpakka, energinen ja hyväkäytöksinen esikantakirjattu ja ERJ-laatuarvostelussa ERJ-I palkittu papurikko connemara tamma, jolta löytyi korkeutta 144 cm verran. Jälkeläisiä Messy jätti elämänsä aikana kahdeksan kappaletta, toinen toistaan upeampia varsoja. Tamma oli elämänsä aikana paljon kisannut ja loistavasti menestynyt, yli 120 kisaan osallistunut yleisratsu. Rataesteillä tämä tyttö hyppää ratana 110 cm, mutta irtohypytyksessä ponnua löytyy aina 130 cm asti ja maastoesteillä vähän päälle metriä. Koulussa Messyllä on menty vaativan A:n luokkia ja tyttö onkin kunnolla terästäytynyt kouluratsastuksessa, sillä tämän emä Paloma Sweet (evm) kun oli myös kouluratsastukseen painottunut kimo, 142 cm korkea myös puhdasverinen connemara, joka koulussa menee myös vaativaa A:ta, jota on jopa satumaista katsella miten tämä tamma keskittyy tehtäväänsä kauniissa muodossa ja peräänannossa. Paloma Sweet kisasi myös rataesteillä yleensä metrin pinnassa olevia luokkia ja maastoesteillä metriä, vaikka hyppytyyli ei ollutkaan maailman paras, yritystä löytyi aina sitäkin enemmän, jolla ponnisteltiinkin aina mahdollisimman pitkälle. Wellalla kisattiin hyvin paljon, usein myös menestyen ollen parhaiden joukossa, kunnes joutui jäämään 13-vuotiaana siitostammaksi onnettomuuden takia, jossa tämä onnistui loukkaamaan jalkansa niin että kisaura jouduttiin lopettamaan. Wella periyttikin varsoilleen usein voimakkaan luonteensa ja sisunsa jälkeläisilleen, joista monet tunnettiinkin. Paloma Sweetin taistelu kuitenkin loppui vuonna 2005 15-vuotiaana vakavaan ähkyyn, eikä mitään ollut enää tehtävissä. Messyn isän Creal Tewin (evm) taas on odotettu periyttävän varsalle loistavaa ponnua, kestävyyttä ja sitkeyttä joista yksi Irlannin huippu kenttäratsastus connemaroista on kotimaassaan tunnettu. Ruunihallakolta orilta löytyi säkää 146 cm, joka hyppäsi esteitä ratana 120, irtohypytyksessä yli 130 cm! Maastossa mieheltä löytyi ponnua 115 cm ja koulua taidettiin vaativaan B:hen asti, ja Creal olikin kenttäpainotteinen monipuolisuutensa vuoksi.

Rentun emä - kimo 146 senttinen connemara One O'Clock Call tutummin vain Oodi on estepainoitteinen. Tamma kilpaili elämänsä aikana suhteellisen paljon esteillä - menestyen jopa 120 cm radoillakin. Luonteeltaan Oodi on hyvä tapainen ja kiltti tamma. Ratsuna Oodi on reipas ja kuuntelevainen, se on myös energinen esteillä ja rakastaa ylikaiken esteiden hyppäämistä. Näyttelyissäkin tamman kanssa on käyty, Oodi on napannut muutaman irtoSERTin ja kilpailee edelleenkin näyttelyissä tähtäimenä tietenkin VIR MVA Ch. Tamma on myös kantakirjattu II-palkinnolle 75 pisteellä huhtikuussa 2009. Jälkeläisiä Oodilla on toistaiseksi Rentun lisäksi vain neljä, mutta tulevaisuudessa on varmaan hiukan lisää jälkikasvua vielä odotettavissa. Oodi on palkittu myös 117 pisteellä yleislaatuarvostelun tilaisuudessa YLA2-palkinnolla ja tammalla on myös palkintokaapissaan upea ERJ-I palkinto 124 pisteellä.

Oodin isä Solross Amen on hyvin menestynyt ruunivoikko connemaraori. Ori on kerännyt ERJ'ssä täydet sijoitukset ja palkittu huimalla ERJ-I palkinnolla toukokuun laatuarvostelussa. Ori on osallistunut myös YLA'n tilaisuuteen, jossa Ross palkittii YLA2'sella. Rakenteeltaan ori on lahjakas, siitä kertovat ainakin VIR MVA Ch palkinto, sekä KTK-II palkinto. Ori on myös esikantakirjattu onnistuneesti. Tämä ruusukehai on astunut 7 upeata tammaa Oodin emän lisäksi. Luonteeltaan Ross on melko orimainen, ei siis ihan aloittelijan unelmahevonen. Rosin isä Aslant Arloss on myöskin komea 146 cm korkea ruotsalaissyntyinen connemaraori, joka on kilpaillut hyvin esteratsastuksen parissa, jopa 100-120 cm ratoja! Ori on väritykseltään ruunivoikko, kuten Oodin isäkin ja estepainoitteinen ori on astunut elämänsä aikana tähän mennessä vain kolme tammaa. Varmasti Aslantista nähdään myös tulevaisuudessa lisää upeita varsoja. Rosin emä Transvaal Daisy on kaunis voikon värinen connemara. Daisy on estepainoitteinen, mutta koulupuoleltakin löytyy taitoja jopa Vaativa B'hen asti. Daisy on syntynyt Suomessa, mutta tamma on kilpaillut paljon muissa maissa. Daisy on varsonut elämänsä aikana 2 kertaa mukaan lukien Oodin isän.

Emä Irish Whisky on kaunis kimon värityksen saanut connemaratamma. Irish Whisky, tutummin vain Irkku on luonteeltaan itsepäinen ja ratsastaessa herkkä. Tamma omaa hyvän hyppykapasiteetin, mutta inhoaa erikoisesteitä toisin kuin Oodi. Irkku aloittelee vasta kilpauraansa, mutta tammalla on edessään varmasti upea ja antoisa kilpaura. Jälkeläisiä Irkulta löytyy toistaiseksi vain Oodi, mutta varmasti tamma saa vielä enemmän jälkeläisiä kunhan pääsee vain kilpailemaan. Säkäkorkeutta Irkulta löytyy mukavat 140 cm. Irkun isä on Max Cola, komea ruunikon värityksen omaava connemaraori. Max on kilpaillut paljon esteillä, ori omaakin hyvän hyppytekniikan. Max hyppäsi pääosin kansainvälisillä jopa 120 cm radoilla ja ori oli aikoinaan kova estehevonen, jalostukseen oria käytettiin melko säästäväisesti, tällä hetkellä Maxilla on 16 upeaa varsaa. Rakenteellisesti ori oli hyvä ja Max palkittiinkin BIS-palkinnolla Phoenixissä. Irkun emä SO Lenamore oli sievä 138 cm korkea connemaratamma. Lenamorella oli erinomaiset hyppylahjat ja tamma kilpailikin menestykkäästi esteillä ja myös pariin otteeseen maastoesteiden parissa. Näyttelyissäkin tammalla ehdittiin käydä saamassa pari ruusuketta. Lenamore siirtyi varhain siitoseläkkeelle ja tällä hetkellä tammalla on 6 upeaa varsaa.

Miun ikiomat pikkunaperot:

Rentulla on yhteensä 3 jälkeläistä, joista 1 oreja, 0 ruunia & 2 tammoja.
Astutusmaksu 250 v€, varsamaksu 7pv ikäisestä varsasta 300 v€

11.11.09 -- rp-t. MLN Deibreik -- e. Prima Gia x -- om. Malina
25.10.09 -- conn-o. Kenyon of Rhosgobel -- e. Greenwich's Nicole -- om. Blanid
10.09.09 -- rp-t. Marquisse -- e. Wanze Barrier -- om. Viola

Mä oon kilpakenttien kunkku:

52 ERJ-sijoitusta + 11 muuta starttia

23.10.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 110 cm -- 2/40
22.10.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 110 cm -- 2/40
20.10.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 100 cm -- 6/40
16.10.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 100 cm -- 6/40
04.10.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 100 cm -- 5/30
04.10.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 80 cm -- 1/30
02.10.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 110 cm -- 5/30
01.10.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 100 cm -- 4/30
29.09.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 100 cm -- 2/30
27.09.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 110 cm -- 4/30
26.09.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 110 cm -- 5/30
26.09.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 90 cm -- 3/30
25.08.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 100 cm -- 2/50
24.08.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 100 cm -- 7/50
21.08.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 100 cm -- 1/50
16.08.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 100 cm -- 6/50
16.08.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 100 cm -- 2/50
26.07.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 80 cm -- 8/80
26.07.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 100 cm -- 7/80
26.07.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 120 cm -- 4/80
25.07.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 80 cm -- 6/80
23.07.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 80 cm -- 1/80
23.07.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 120 cm -- 8/80
22.07.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 80 cm -- 8/80
22.07.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 120 cm -- 7/80
21.07.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 80 cm -- 2/80
21.07.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 100 cm -- 2/80
06.07.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 80 cm -- 1/61
04.07.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 80 cm -- 7/45
30.06.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 70 cm -- 5/40
30.06.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 80 cm -- 5/40
26.06.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 130 cm -- 2/22
21.06.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 110 cm -- 1/30
20.06.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 110 cm -- 3/30
19.06.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 110 cm -- 1/30
18.06.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 110 cm -- 4/30
17.06.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 100 cm -- 3/40
16.06.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 100 cm -- 3/40
15.06.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 110 cm -- 1/30
14.06.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 110 cm -- 3/50
25.05.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 100 cm -- 2/50
24.05.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 100 cm -- 1/50
20.05.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 90-100 cm -- 6/49
29.04.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 110 cm -- 1/60
27.04.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 120 cm -- 6/40
24.04.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 90 cm -- 2/50
23.04.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 110 cm -- 7/50
23.04.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 100 cm -- 2/28
22.04.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 80 cm -- 3/50
21.04.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 90 cm -- 2/19
21.04.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 80 cm -- 6/50
20.04.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 100 cm -- 3/46

09.11.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 80 cm -- 37/50
09.11.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 90 cm -- 32/50
09.11.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 100 cm -- 12/50
09.11.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 100 cm -- 42/50
09.11.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 110 cm -- 47/50
09.11.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 110 cm -- 47/50
06.11.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 80 cm -- 43/50
06.11.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 90 cm -- 34/50
06.11.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 100 cm -- 24/50
06.11.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 110 cm -- 24/50
06.11.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 110 cm -- 46/50

Valmennus- sekä päiväkirja

12.09.2009 - Päiväkirjamerkintä: Renttu ilmoitettu ERJ-laatikseen!, kirj: Jenna H.
Jihuu, nyt näkyi ERJ-laatuarvostelun kutsu netissä ja sinne täytyi heti miten meidän Renttu tunkea! Ilmottautuneita oli ihmeellisen vähän, yleensähän se menee melkein heti umpeen - pääsimme jopa 12 ekan ilmoittautuneen joukkoon! Renttu on oikein hyvässä kunnossa laatuarvostelua ajatellen, oria on nyt valmennettu säännöllisesti ja se on tuottanut hyvin tulosta. Nyt pitänee sitten enää jäädä innolla odottelemaan laatuarvostelun palkintoa, ykkönenhän on tavoitteena mutta saapas nähdä mitä sieltä tulee! Rentun jälkeläinen Marquissehan asuu nyt Violassa ja tammalla on alettu kilpailemaan, se seuraakin isänsä kavionjälkiä nyt kilparadoilla ja on aloittanut uransa oikein lupaavasti! Orin ilmoittelin tämän kuun yleislaatuarvosteluunkin, sieltäkin palkintoa odotellaan innolla. Sitten enää joskus kantakirjaus ja mahd. näyttelyarvonimiä (?)

05.11.2009 - Yksityinen estevalmennus (80-120 cm), valm. Salla K.
Ensilumi oli satanut maahan, ja ilma oli mennyt jo pakkasen puolelle. Joten päätin pitää sinulle ja Rentulle valmennuksen maneesissa. Ori oli oikein reippaalla päällä, se ei olisi malttanut edes kävellä alkukäyntejä rauhassa vaan sipsutti raviaskeleilla eteenpäin. Taivuttelit paljon Renttua kaarevilla urilla ja sait orin lopulta hyvin kuulolle ja päästiin hyppäämään. Aluksi tulit pikkupystylle ravissa sisään, joka toimi verkkaesteenä. Ori nosti kuitenkin laukan, mutta käänsit rivakasti pois. Esteelle täytyisi malttaa. Lopulta Renttu hyppäsi sen hyvin ravissa. Tulit vielä kerran, jonka jälkeen vaihdoimme tehtävää niin että tulit laukassa. Vauhti kiihtyi kuitenkin pelottavasti joka kerta, mutta hyvin hallitsit Rentun rynnimisyritykset. Hyppäsimme tänään itse tehtävänä suhteutettua linjaa. Aluksi oli pikkupysty, jonka jälkeen 6 laukkaa ja okseri. Renttu harppoi kuitenkin ensimmäisellä kerralla välin 4 laukka-askeleella, joten seuraavalla kerralla olikin tiedossa hiukan rauhallisempaa menoa. Lopulta pääsitte hyvin 6 laukka-askeleella välin ja nostin esteitä. Aina kun tulitte puhtaasti ja sujuvasti nostin esteitänne. Viimeisellä kerralla sinulla oli metrin pysty, jonka jälkeen 120 cm okseri. Tulitte tämän kaksi kertaa, koska ensimmäisellä kerralla okserin takapuomi tippui. Muuten oikein hyvin!

02.11.2009 - Yksityinen estevalmennus (90-120 cm), valm. yukitora
Saavuin valmentamaan sinua ja Renttua yksityiseen estevalmennukseen. Olitte Rentun kanssa hyvin valmiina maneesissa silloin kun saavuin, ja olit jo lämmitellyt orin valmiiksi, mikä oli todella hieno juttu. Renttu oli kuitenkin tänään vähän touhukkaalla päällä eikä tahtonut totella kaikkia ohjeitasi. Jouduit pidättelemään oria jatkuvasti ja se yritti selvästi säätää jotain ihan omaansa jo ennen harjoitusta. Otit pari rauhoittelukierrosta Rentun kanssa maneesin ympäri, joka kohta pian ori kuuntelinkin vähän paremmin. Pääsimme aloittamaan hyppäämisen. Ensin hyppäsitte verryttelyestettä, joka oli normaali, hieman Rentun tasoa matalampi pystyeste. Ori hyppäsi sen yli vauhdilla mutta kuitenkin korkealta ja ylitti esteen vaikuttavasti. Hyppäsitte estettä vielä muutaman kerran ja Renttu oli jo selkeästi rauhoittunut siitä, mitä se oli ollut valmennuksen alussa. Tein teille pienen esteradan, johon kuului sarjaeste, okseri ja pystyeste. Kun connemara tajusi, että nyt päästäisiin tositoimiin, se villiintyi taas hieman ja kaahotti esteille turhankin lujassa vauhdissa. Pistit Rentun laukkaamaan ympyrällä ja se rauhoittui ja rupesi kuuntelemaan ohjeitasi paremmin. Suuntasitte esteradalle ja Renttu loikki hienosti ilmavilla hypyillä okserin ja pystyesteen ylitse. Sarjalla teillä oli hieman vaikeuksia, vaikkei se vielä kovin korkea ollutkaan. Ori kiihdytti vauhtiaan ennen sarjaan huimasti, mutta herra pääsi kuitenkin puhtaasti yli. Tulitte vielä toisen kerran samalla korkeudella ja Renttu hyppäsi vähän rauhallisemmin. Nostin hieman radan korkeutta ja tällä kertaa teille tuli virhe sarjaesteen kohdalla. Tullessanne vielä uudelleen radan se sujui kuitenkin hienosti ja Renttu hyppäsi nyt todella rauhallisesti. Sitten olimmekin jo loppuverryttelyssä ja olin erittäin tyytyväinen työskentelyynne. Kaikinpuolin valmennus oli sujunut oikein mallikkaasti pienistä virheistä huolimatta.

30.10.2009 - Yksityinen estevalmennus (80-120 cm), valm. Milja
Saavuin toista kertaa Violaan valmentamaan vanhaa tuttua ratsukkoa. Tänään Renttu oli laiskemmalla tuulella ja omissa maailmoissaan, joten Jenna sai todenteolla pistää herraan vauhtia. Aluksi verkattiin pienemmillä esteillä, jotta saatiin ori hereille. Rentun moottorit eivät vieläkään käynnistyneet kunnolla, mutta tuli sitä vauhtia jo jonkin verran lisää. Päättäväisyys lopulta palkittiin tunnin loppupuolella, kun ori vihdoin alkoi heräillä tähän päivään. Lopputunti menikin yhtä hyvin, kuin edellisellä kerralla.

22.10.2009 - Yksityinen estevalmennus (110-130 cm), valm. ronya
Viimeisellä valmennuskerralla aiheena oli radan ratsastus, oikeastaan tänään hyppäisimme rataharjoitusta. Kasasin ratsukolle noin 115 cm korkean massiivisen radan, joka sisälsi sekä perusradan että uusinnan, erikoisesteitä, haastavan kolmoissarjan ynnä muita kinkkisiä paikkoja. Verryttelimme Jennan ja Rentun kanssa yhdessä hypäten pystyä ja okseria, ennen kuin päästin ratsukon radalle. Annoin hieman neuvoja, ja ratsukko suoriutuikin radasta hyvin ja paineli uusinnassa vähän liiankin lujaa: yksi puomi tippui. Nostin esteet noin 130 cm korkeuteen ja ratsukko tuli uudestaan. Perusradalla tippui yksi puomi, mutta annoin kuitenkin ratsukon tulla uusinnan, jossa tippui sama este kuin matalamman radan uusinnassa. Käskin Jennaa tulemaan uudestaan ja ratsastamaan paremman tien, ja hän teki työtä käskettyä. Kokonaisuudessaan nämä viisi valmennuskertaa ovat olleet teidän kanssa erittäin mukavia ja antoisia!

16.10.2009 - Yksityinen estevalmennus (80-130 cm), valm. ronya
Saapuessani jälleen kerran Violaan valmentamaan Jennaa ja Renttua, minulla ei ollut harmainta aavistusta mitä harjoittelisimme tänään. Esteitä pystyttäessäni sain kuitenkin idean käydä suhteutettuja välejä. Aloitimme pienillä esteillä ja normaaleilla askeleilla, mutta teimme sitten vähän sikin sokin välejä mahdollisimman monella ja vähillä askeleilla. Aluksi meillä oli ongelmia, sillä Jenna sai vähennettyä tai lisättyä aina yhden askeleen, mutta lopulta Renttu antoi periksi (taisi kyllästyä jatkuvaan tahkoamiseen) ja silloin askelmäärien muuntelu alkoi helpottua huomattavasti. Teimme paljon monia askeleita isoilla esteillä, ja Renttu suoritti tehtävät hyvin. Hienoa, Jenna ja Renttu!

13.10.2009 - Päiväkirjamerkintä: Renttu nyt laatisvalmis, kirj: Jenna H.
Jipii! Renttu on nyt laatisvalmis 52 sijoituksella ja menossa aivan tuota pikaa ERJ'n laatuarvosteluun. Uskoisin pojulle löytyvän vielä enemmänkin sijoituksia, nimittäin kaikki kisat eivät olleet vielä tulosarkistossa kun sijoituksia lisäilin. Rentulle kaivataan nyt enää varsoja ja orista pistinkin jalostustopicin, josko sitä kautta nappaisi. Uskon että ehdimme nyt ennen joulua laatuarvosteluun, enää muutama valmennus ja pientä hienosäätöä niin avot! Ainiin ja Renttua olen nyt pyrkinyt ilmoittelemaan näyttelyihin, muutamista odotellaan tuloksia.

10.10.2009 - Yksityinen estevalmennus (80-120 cm), valm. ronya
Saapuessani jälleen valmentamaan Renttua ja Jennaa olin päättänyt tämän päivän aiheeksi varmasti orin rakastaman uusintaratsastuksen. Aloittelimme pienellä radalla hallitussa ja hitaassa tempossa ja lisäsimme vauhtia ja estekorkeutta asteittain. Renttu alkoi innostumaan jo ensimmäisen radan jälkeen, mutta Jennalla ei ollut vaikeuksia pidätellä oria. Muutaman kerran tuli pudotuksia kun Jenna ratsasti itse huonon tien, mutta kun mainitsin siitä niin ongelma hävisi saman tien. Lopuksi ratsukko ratsasti 110-120 cm korkean uusintaradan niin nopeasti kuin Renttu kavioistaan pääsi, ja sehän vasta upealta näytti!

10.10.2009 - Yksityinen estevalmennus (60-90 cm), valm. ronya
Tällä kertaa vuorossa oli kaarevien linjojen ratsastusta. Rakentelin esteitä vähän sinne sun tänne, ennen kuin aloitimme hyppäämään. Aloitimme saman tien päivän pääaiheella hyppäämällä paria ristikkoa kaarevalla linjalla, koska Jenna oli jo verrytellyt orinsa. Renttu suorastaan kaahotti tehtävän läpi Jennan ollessa täysin matkustajana kyydissä, joten pyysin ratsukkoa tulemaan uudestaan hallitummin. Nyt tehtävä onnistui paremmin. Valmennuksen kuluessa teimme erilaisia kaarevia linjoja isoillakin esteillä, ja lopuksi Jenna sai tulla orillaan kinkkisen radan. Ratsukko onnistui paremmin kuin odotin joten lopetimme hyvään suoritukseen.

06.10.2009 - Yksityinen estevalmennus (60-130 cm), valm. ronya
Aloittelimme Rentun kanssa ravissa puomeilla. Ori teki tehtävät kuuliaisesti, tosin laukassa tehtäviä jouduimme menemään vähän enemmän, että saimme kaiken reilaan. Sen jälkeen pystytin jumppasarjan (ristikko, ristikko, askel, ristikko, ristikko) joissa kaikki esteet olivat ristikoita. Kehotin Jennaa tulemaan orillaan, ja ensimmäinen kerta meni suht hyvin, vaikkakin Renttu touhotti vähän omiaan; esteet olivat sen mielestä niin naurettavan pieniä, ettei sen tarvinnut omasta mielestään juurikaan edes hypätä. Kehotin teitä tulemaan toisen kerran ennen kuin korottaisin esteitä. Jätin kaksi ensimmäistä ristikkoa ennalleen, mutta kolmannen nostin pystyksi ja sen jälkeen jätin yhden askeleen välin ja rakensin okserin (nyt sarja oli ristikko, ristikko, askel, pysty, askel, okseri). Esteet olivat vieläkin melko pieniä, joten tulitte taas pari kertaa ennen kuin nostin esteitä taas. Aloin hilaamaan okseria entistäkin korkeammaksi ja poistin ristikot sarjan edestä. Yhdessä vaiheessa lisäsin väliin yhden askeleen. Lopuksi okseri oli noin 130 cm korkea. Ratsukko suoriutui tällä kertaa erittäin hyvin!

04.10.2009 - Yksityinen estevalmennus (80-120 cm), valm. Milja
Valmensin ensimmäistä kertaa jotakuta muuta, kuin omaa serkkuani ja tämän hevosta, joten hiukan aluksi jännitti miten Jenna ja tämän ratsu Renttu suhtautuisivat minuun. No, turhaan pelkäsin, sillä parivaljakko otti minut hyvin vastaan ja pääsimmekin nopeasti aloittelemaan. Renttu meni alusta loppuun asti hienosti, vaikka pari kertaa ponnisti esteelle hieman liian kaukaa. Nostaessani esteitä suoritukset vain paranivat ja lopetimme valmennuksen hienosti lähes täydelliseen hyppyyn. Teitä uskaltaa tulla valmentamaan toistekin!

01.10.2009 - Yksityinen estevalmennus (120-130 cm), valm. Salla K.
Kokoonnuimme Violan maneesissa. Tällä kertaa Renttu oli malttavaisempi ja päästiin tänään jo mahtaviin korkeuksiinkin esteiden kanssa. Alkuverkoissa Renttu oli oikein malliyksilö, se totteli hyvin apujasi ja jo alusta asti näytti hyvin lupaavalta. Verkkahypyt suorititte naurettavan helposti. Vaikka Renttu aluksi hiukan pelleilikin ja vauhtia taisi kerran kertyä hiukan liikaakin hallitsit orin täydellisesti. Muutaman kerran hyppy lähti liian kaukaa, mutta pääsit silti hyvin niihin mukaan. Tehtävänänne oli kolmen esteen jumppasarja 1 laukka-askeleen välillä. Ensimmäisellä kerralla välit jäivät teillä todella ahtaaksi orin tullessa niin reippaasti sisään tehtävään. Ensikerralla tulitte jo paljon hillitymmin, hyvä! Kun esteet näyttivät lähtevät sujuvasti käyntiin laitoin vähän lisää korkeutta. Lopulta laitoin kaksi ekaa estettä innariksi, jonka jälkeen kaksi laukkaa ja este. Tämäkään ei tuottanut teille juuri ollenkaan hankaluuksia. Lisäsin vielä innarin ja esteen jälkeen tehtäväänne loivan kiemuran, jossa hypättiin okseri. Selviydyitte hyvin tehtävästi, Renttu hyppäsi paljon hillitymmin, vaikka vieläkin kyllä vauhtia oli. Okserille askel ei aina sattunut, mutta taituroitte itsenne silti aina siitä yli. Viimeinen hyppykerta meni kyllä täysin nappiin, askeleet sujuivat ja 130 cm estekkään ei näyttänyt edes isolta teille, kerrassaan hienoa!

12.09.2009 - Päiväkirjamerkintä: Renttu tarjolla jalostukseen!, kirj: Jenna H.
Pojun kanssa ollaan jatkettu kilpailemista pikkuhiljaa, nyt kasassa jo 40 sijoitusta ja uskoisinpa että ne loput 5 sijoitusta ropsahtavat pian tilillemme. Olisi huippua, jos pääsisimme Rentun kanssa jo tänä vuonna laatuarvosteluun, pahalta kumminkin näyttää, orilla ei ole nimittäin vielä yhtään jälkeläistä.. Mutta eipä lannistuta, Renttu on nimittäin tarjolla jalostukseen ratsuponikelpoisille tammoille, sekä tietenkin connemaroille. Toivottavasti löytäisimme pojulle pian mukavia neitoja! Tavoitteina ehdottomasti se ERJ-laatuarvostelu, VIR MVA Ch, jonka jälkeen KTK (johon on kyllä tunkua), sekä YLA, connemaroille ei taida olla omaa laatuarvostelua ainakaan vielä? - harmi.

10.08.2009 - Yksityinen estevalmennus (80-120 cm), valm. Salla K.
Tulin pitämään sinulle ja Rentulle yksityisen estevalmennuksen Violan kentälle. Ori vaikutti oikein virkeältä ja pääsimme nopeasti verkkojen jälkeen esteiden pariin. Hyppäsit lämmittelyksi muutaman kerran pikkupystyn ja siirryimme sitten itse tehtävän kimppuun. Olin tehnyt teille pienen esteradan, joka sisälsi oksereita, pystyjä, muurin, sekä muutaman erikoisesteen. Ensimmäinen ratanne (80 cm) meni hiukan liiankin vauhdikkaasti, vauhdissa muutama puomikin tippui. Otimme heti perään radan uusiksi, kontrolloituna. Kun jarru löytyi nähtiin upea rata ja hienoa lähestymisiä, sekä hyppyjä. Yksikään puomi ei tippunut, eikä kolautustakaan tullut. Erikoisesteet olivat Rentulle selvä juttu, niissä ei ollut mitään ihmeellistä, vaan yli mentiin kevyesti. Korotin rataa vielä 120 cm ja saitte hiukan lisää haastetta. Ori hyppäsi kuitenkin mukavasti ja varmasti, vaikka yksi hassu pudotus tulikin okserilla kun hyppy lähti liian kaukaa. Yleisesti olette hyvin mukava parivaljakko!

05.08.2009 - Päiväkirjamerkintä: Uusia tuulia, kirj: Jenna H.
Rentun sivut nyt vihdoin ja viimein päivitetty. Orilla kasassa yhteensä 35 ERJ'n alaista sijoitusta, joten kilpailemista jatketaan vielä toistaiseksi. Orille on hakusessa nyt tammaehdokkaita, joten jos juuri sinun tammasi olisi simppeli Rentulle niin rohkeasti mailia! Näyttelyissä käynti jäänyt suhteellisen vähälle, mutta kyllä me sinnekkin ehditään. Tulevaisuudessa sitten ERJ'n laatuarvostelu, YLA, sekä KTK, muita en uskalla vielä luvata. Nyt keskitytään kilpailemiseen ja sen jälkeen valmentautumiseen, jotta ollaan syksyllä terässä laatuarvosteluissa! ;)


ulkoasun © Siera 2009 / virtuaalihevonen / a sim-game horse