ETUSIVU     TILUKSET     ASUKKAAT     TOIMINTA     MUUTA    

Moi mä oon Hilma!

Virallinen nimi: Himlakropp aka Hilma Kasvattaja: Astrid Ulfsson, Ruotsi (evm)
Rotu ja skp: Gotlanninrusstamma Omistaja: Viola
Väri/merkit: Vaaleanpunaruunikko, ei merk. Säkäkorkeus: 126 cm
Rekisterinumero: VH-54051 Painoitus: Yleispainoitus
Syntynyt ja ikä: 11.04.2008 ~ 12 vuotias Koulutustaso: 80 cm / He B / vaikea poniv.
Ikääntyminen: Sekalainen (täytti 4v 11.06.2008) Muuta: Siitoseläkkeellä

VIR MVA Ch. myönnettiin 02.02.2009, anottiin 24.01.2009
Kantakirjattu 03/09 KTK-III palkinnolle pistein 63


Tämmönen mie olen:

Edellisen tallini Westfieldin oma tuoma poni oli Hilma: älykäs ja erittäin ystävällinen russponitamma. Hilman hain meille Ruotsista, tamman synnyinseudulta Itä-Göötanmaalta. Tamma ei ollut suinkaan turha ostos ja ihmettelinkin aluksi suuresti miten juuri minä sain näinkin hyvän ja upean tamman. Hilmalla oli nimittäin monia muitakin ihailijoita lisäkseni! Tamma on yleisesti luonteeltaan kiltti, mutta joskus hieman jukuripää tamma. Hilmaa on miellyttävä ja helppo käsitellä - esimerkiksi näyttelyissä, siksi tamma onkin ihanteellinen näyttelyponi juuri meille. Lastatessa Hilma käyttäytyy oikein kiltisti, se onkin matkustellut paljon ja menee koppiin kuin vanha tekijä. Kuljettaessa Hilma osaa käyttäytyä asiallisesti, pitkätkin matkat hoituvat tämän kanssa ongelmitta, onhan Hilma ollut laivassakin ennenkuin se meille tuli.

Hoitaessa Hilma on yleisesti kiltti, tamma seisoskelee rauhallisesti paikallaan nauttien harjauksesta takajalkaa lepuuttaen. Hilmaa voi harjata myös karsinassa ilman kiinni laittoa, mutta olisi kuitenkin suotavaa laittaa poni kiinni edes yhdeltä puolelta. Hilma on hiukan epäröivä uusia ihmisiä kohtaan, sen luottamusta ei heti ansaita, muttei Hilma myöskään mikään hirveän "vaativa tapaus" ole. Kaviot tamma nostaa hyvin, vaikka saattaakin joskus kyllästyä pitämään niitä ylhäällä, jolloin se alkaa nykiä nostettavaa jalkaa alas. Pään harjauksesta Hilma ei juurikaan pidä, mutta kun ottaa pään tiukkaan otteeseen niin Hilman on vain pakko tyytyä oloonsa. Sen sijaan tamma rakastaa ryntäiden kihnuttamista kumisualla, jolloin tamma nostelee päätänsä ylemmäs ja venyttää ylähuultaan eteenpäin. Varustaessa tamma saattaa joskus olla hieman kenkku, riippuen ihan päivästä. Suitsiessa Hilma saattaa nostaa päänsä ylös tai sitten kääntää sen pois päin hoitajasta, toisinsanoen tamman kanssa pitää vain olla napakka ja näyttää kuka määrää. Satulan kanssa ei ole ongelmaa, tamma hädin tuskin pullaa.

Ratsastaessa Hilma on ihan omaa luokkaansa: toisinaan todella ihana ratsu, mutta toisinaan oikea jukuripää. Onneksi huonoja päiviä tammalta löytyy vähän, mutta silloin kun on huono päivä silloin on todellakin huono päivä! Hilma on kuuntelevainen ratsu, mutta jos ratsastaja istuu vain selässä ja viipottaa kenttää ympäri tamma kyllästyy ja alkaa tehdä omia temppuja. Selässä täytyy siis tehdä töitä, eikä vain istua. Ei Hilma nyt sentään pelkällä ajatuksen voimalla kulje! Tamma kyllästyy myös nopeasti samaan tehtävään, joten sen kanssa saa siis tehdä miljoona ympyrää, volttia, sekä siirtymistä tunnin aikana ettei se vain kyllästyisi. Esteillä Hilma on reipas ja joskus hieman liiankin innokas, ettei jarruja oikein tunnu löytyvän.. Tamma hyppää mielellään, ja hyvällä tekniikalla, mutta ei kuitenkaan aivan ilmaiseksi. Ratsastajan täytyy pitää pohkeet lujasti kiinni ja tien pitää olla suora. Muuten tamma ei hyppää kirveelläkään. Kouluratsastuksessa Hilma saattaa joskus puksuttaa vain menemään, välittämättä ratsastajan avuista. Tamma pitää saada hyvin kuulolle, jotta kouluasiat onnistuvat.

Kilpailuissa Hilma ottaa rennosti: oli kyse sitten näyttelyistä tai muista kilpailuista. Tamma täytyy lämmitellä hyvin ennen koulu- tai esterataa, muuten itsepäinen Hilma tulee kehiin ja näyttää sirkustemppuja yleisölle, jotka eivät juurikaan huvita ratsastajaa. Energiaa tammassa kuitenkin piisaa, vaikka ei sitä aina ulospäin näekkään. Hilma saattaa lämmittelyssä olla hieman kankea ja laiska, mutta heti radalle päästessään kuoresta avautuu vauhdikas spurttiponi!

Tältä mä näytän:

   
Klikkaa kuvaa suuremmaksi. ©: Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan.

"Onko sun vanhemmat simpukoit ku oot tollanen helmi?"

i. Fikon SWE
gr, 125 cm, prn, evm.
ii. Beroende
gr, 116 cm, rn, evm.
iii. Gripande, evm.
iie. Skörd, evm.
ie. Sjudande
gr, 125 cm, vprn, evm.
iei. Språkbad, evm.
iee. Bråka, evm.
e. Stjärnfall
gr, 126 cm, vprn, evm.
ei. Mycel
gr, 123 cm, vrn, evm.
eii. Världsrymd, evm.
eie. Hemlighet, evm.
ee. Grav SWE
gr, 122 cm, vprn, evm.
eei. Rumfartyg, evm.
eee. Rymdfärja, evm.

Hilman isä on komea ruotsalainen punaruunikko 125 cm korkea russponiori Fikon SWE, joka on elämänsä aikana ehtinyt napata BIS-kehä sijaa, sekä lukuisia ruusukkeita. Fikon on kilpaillut myös kouluratsastuksessa, ihan kohtalaisella menestyksellä. Orilla on myös takanaan esteistä muutama startti, parhaillaan 60 cm. Fikon oli aika näppärä, mutta vauhdikas esteratsu ja toisinaan vei täysin 6-0 ratsastajaansa. Menikin aikaa löytää sille tarpeeksi kokenyt ratsastaja. Luonteeltaan Fikon on siis melko arvaamaton, mutta hyvänä päivänä erittäin kiltti oripoika. Näyttelyissä ori osaa pistää aina parastaan, Fikon rakastaa esiintymistä yleisölle, mutta muuten se on aika rasavilli käsiteltävä. Tällä hetkellä ori ei ole enää näyttelykäytössä, vaan toimii siitosponina Suomessa. Jälkeläisiä Fikon on jättänyt maailmaan jo päälle 50, joista suurinosa ovat käyneet varsinkin näyttelyissä menestykkäästi.

Fikonin isä on hieman vähemmän tunnetumpi russponiori Beroende, joka on väriltään ruunikko ja luonteeltaan enemmänkin ruunamainen kuin orimainen. Beroende on aika pieni russponiksi - vain 116 cm korkea. Ori on elämänsä aikana käynyt kolmesti näyttelyissä, joista kahdella kerralla päässyt BIS-kehään asti. Beroende oli melkoinen esteponi, siltä löytyi ponnua vaikka mihin pienestä koostaan huolimatta ja se kilpaili omistajan tyttären kilparatsuna monta hyvää vuotta. Jälkeläisiä Beroende jätti vain noin 10 kappaletta. Beroenden isä Gripande on komea vaaleanpunaruunikko 122 cm korkea russponiori. Gripande ehti elämänsä aikana niitata useasti näyttelymenestystä ja jättää yli 50 varsaa. Esteratsastuksessakin ori pärjäsi kiitettävästi, se kilpaili parhaillaan 70 cm luokissa. Beroenden emä Skörd on kaunis harrasteponi Ruotsista, joka kilpaili vain pikkuluokkia. Ruunikko tamma on 123 cm korkea ja erittäin kiltti russponi. Näyttelyissä Skörd on käynyt vain varsana. Tamma on varsonut vain 2 kertaa elämänsä aikana.

Fikonin emä on vaaleanpunaruunikko russponitamma Sjudande, joka oli elämänsä aikana ehtinyt kokeilla lajia kuin lajia. 125 cm korkea tamma oli alunperin raviponina, mutta koska hylättiin aina laukkojen takia ponista ei ollut raviponiksi. Sjudanden ura loisti näyttelyponina, sekä este- ja kouluradoilla. Sjudande oli luonteeltaan päättäväinen, mutta kuitenkin hyvin kultasydäminen tammamamma. Näyttelyissä sen menestys oli hyvää keskiluokkaa, ykkös- ja kakkospalkintoa. Jälkeläisiä tamma jätti 5 kappaletta, joista kaikki ovat menestyneet kiitettävästi. Sjudanden isä on komea russponiori Språkbad, joka on hieman tunnetumpi poni Ruotsissa. Språkbad oli aluksi raviponi (stat. 23: 10-6-4), mutta vaihdettuaan omistajaa orista tuli kilpaponi esteille. Språkbad menestyi hyvin myös esteillä ja sai elämänsä aikana ~ 20 jälkeläistä. Sjudanden emä oli ruunikko 125 cm korkea tamma Bråka, joka aluksi toimi kilpaponina, mutta myytiin ratsastuskouluun kaikkien rakastamaksi. Bråka varsoi elämänsä aikana vain kerran.

Hilman emä on kaunis vaaleanpunaruunikko russponitamma Stjärnfall, joka on 126 cm korkea näyttelyponi Ruotsista. Luonteeltaan Stjärnfall oli ystävällinen ja erittäin hyväsydäminen ponitamma, joka opetti elämänsä aikana monille ratsastustaitoja. Stjärnfall kilpaili kasvattajansa kanssa kauan näyttelyluokissa, mutta kun poni myytiin näyttelyissä käyminen kävi vähemmäksi ja poni siirtyi enemmänkin este - ja koulukäyttöön kuin näyttelykäyttöön. Stjärnfall menestyi mukavasti esteillä (stat. 14: 5-3-2), kouluratsastuksessa menestyminenkään ei jäänyt ihan minimille (stat. 9: 1-0-1). Stjärnfall toimi satunnaisesti myös opetusponina, tamma ehti viettää myös puolivuotta ratsastuskoulussa kaikkien rakastamana tammana. Stjärnfall siirtyi kuitenkin hyvissä ajoin siitosponiksi ja jätti maailmaan 3 upeaa tammavarsaa ennen kuin kuoli ähkyyn 19-vuotiaana.

Stjärnfallin isä, komea russponi Mycel on 123 cm korkea vaaleanruunikko hyvätapainen ori Ruotsista. Mycel on elämänsä aikana kiertänyt Ruotsia ympäri monta kertaa: vieraillessaan astutettavan tamman luona tai käymässä kilpailuissa. Lähinnä näyttely ja esteponina tunnettu Mycel on menestynyt ihan kiitettävästi rataesteillä. (stat: 33: 13-6-6) Näyttelyissä Mycel on saanut ykkös & kakkospalkintoa, sekä palkittu kaksi kertaa BIS1'sellä. Ori on luonteeltaan hyvätapainen ja helppo käsitellä, mutta ratsastaessa oikea kuumakalle. Jälkeläisiä ori on jättänyt maailmaan jo yli 50, joista muutama on päässyt jo menestykkäästi estekentille ja melkein kaikki ovat käyneet jo näyttelyissä. Mycelin isä Världsrymd on komea jauhoturpainen punaruunikko ori. 125 cm korkea ori on käynyt useasti näyttelyissä, mutta myös kouluratsastuksessa (22: 7-5-4) ja esteillä (stat. 18: 5-4-2) Världsrymdiä on nähty useasti. Världsrymd on luonteeltaan hyvätapainen, kuten suurin osa orin jälkeläisistä. Jälkeläisiä ori on jättänyt ~ 25. Mycelin emä Hemlighet on vähemmän tunnetumpi tamma. Hemlighet on ehtinyt startata elämänsä aikan kahdeksassa esteluokassa, voittaen kaksi. Tamma myytiin 9-vuotiaana ratsastuskouluun, jossa tamma sai 1 varsan.

Stjärnfallin emä Grav SWE on ruotsalaissyntyinen vaaleanpunaruunikko 122 cm korkea russponitamma Suomesta. Grav sai ruotsissa elämänsä aikana 2 varsaa, jonka jälkeen Grav myytiin Suomeen kilpaponiksi nuorelle tytölle. Grav on luonteeltaan melko itsepäinen, eikä alistu kenen tahansa pompottelevaksi. Gravin kanssa ensimmäiset kilpailut menivät metsään, samaten toiset ja kolmannet. Poni osoittui melko itsepäiseksi, mutta kunnon valmentajan kanssa Gravista tuli kunnon kilpaponi. (stat. 44: 19-11-7). Näyttelyissä tamma on palkittu kerran BIS1'sellä. Suomessa tamma sai vielä 3 varsaa. Gravin isä ruunikko 123 cm korkea russponi Rumfartyg oli ruotsalaisen tunnetun kasvattajan omistama siitosponi. Rumfartygin kanssa kilpailtiin enimmäkseen näyttelyissä, joissa ori pärjäsi hyvin niittaamalla itselleen joka kerta ykköspalkinnon. Muissa lajeissa ei oria nähtykkään. Siitosponina viettänyt ori on jättänyt maailmaan jo yli 80 jälkeläistä. Gravin emä Rymdfärja on kaunis 118 cm korkea pieni russtamma Ruotsista. Rymdfärja on elämänsä aikana käynyt pari kertaa näyttelyissä ja saanut II-palkintoa. Tamma toimi harrasteponina ruosalaisella tytöllä, josta myytiin kuuluisaan siittolaan, jossa tamma sai 5 varsaa.

Miun ikiomat pikkunaperot:

Hilmalla on yhteensä 0 jälkeläistä, joista 0 oreja, 0 ruunia & 0 tammoja.

20.01.09 -- t. Violan Judit -- i. Elmer SWE -- o. SGR Ponies
10.11.08 -- o. Violan Anton -- i. Hercules SWE -- om. Svärjade

Mä oon kilpakenttien kuningatar:

Hilmalla on yht. 0 sijoitusta, joista 0 on voittoja.

20.01.09 Conley, MVA-SERT, Peppi S.
13.12.08 Årehjöd, MVA-SERT, Anette N.
30.07.08 Westfield Ponies, MVA-SERT, Peppi S.

15 VVJ-sijoitusta

17.02.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 3 -- 3/30
13.02.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 3 -- 5/30
13.02.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 3 -- 4/30
04.02.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 3 -- 5/30
26.01.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 3 -- 3/12
25.01.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 3 -- 1/12
24.01.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 3 -- 3/12
22.01.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 3 -- 3/30
21.01.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 3 -- 3/30
19.01.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 3 -- 5/30
19.01.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 3 -- 3/21
19.01.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 4 -- 5/30
18.01.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 5 -- 1/19
17.01.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 5 -- 3/19
15.01.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 3 -- 3/41

Valmennus- sekä päiväkirja

17.11.2009 - Päiväkirjamerkintä: Uusia tuulia!, kirj: Jenna H.
Hilma on nyt ollut vaakalaudalla viimeisien kuukausien aikana, yksin kertaisesti kiinnostukseni russeille ja tälle ponipallerolle ei ole riittänyt. Tamma majailikin naapurin tallilla muutamisen kuukautta ja oli liisingissä kaverillani, yhdessä vaiheessa Hilma oli myynnissäkin, mutta vedin sen tänään myynnissä ja "varastin" itselleni russkuumeen iskiessä. En vain voinut myydä näin hyväsydämistä ja mahtavaa suoritusponia! Pienellä koulutuksella Hilmasta olisi hiukan isompiinkin esteluokkiin. Nyt sain sitten tamman sivut päiviteltyä, tarkoituksena on mennä ainakin koulu- ja estekentille, miksei myös valjakkokentille tulevaisuudessa. Pyrin käyttämään Hilman VVJ'n, ERJ'n ja KRJ'n laatuarvostelussa, sekä YLA'ssa, kunhan saamme sille sijoitukset kokoon. Täytyy myös valmentautua silloin tällöin.


ulkoasun © Siera 2009 / virtuaalihevonen / a sim-game horse