ETUSIVU     TILUKSET     ASUKKAAT     TOIMINTA     MUUTA    

Moi mä oon Herkku!

Virallinen nimi: Hercules SWE aka Herkku Kasvattaja: Jason Thune, Ruotsi (evm)
Rotu ja skp: Gotlanninrussori Omistaja: Viola
Väri/merkit: Ruunikko, ei merk. Säkäkorkeus: 125 cm
Rekisterinumero: VH-54045 Painoitus: Valjakkopainoitus
Syntynyt ja ikä: 20.07.2008 ~ 10 vuotias Koulutustaso: 60 cm / He A / vaikea poniv.
Ikääntyminen: Sekalainen (täytti 3v 20.09.2008) Muuta: kilpailukäytössä

VIR MVA Ch. myönnettiin 16.02.2009, anottiin 02.02.2009
Kantakirjattu 02/09 KTK-II palkinnolle pistein 74, Reserve


Tämmönen mää olen:

Yleisesti Herkku on oikein ihana poni. Se on jalo ihmisiä kohtaan ja leikkii joskus hieman vaikeaa, vaikka pohjimmiltaan ori onkin oikein kiltti. Herkku on tunnettu myös hyvin ovien availuista ja pienistä karkausretkistä, mutta siitäpä ei ori välitä! Kaikki ovia ei edes Herkku osaa avata, vaan vain joitain yksittäisiä lukkoja. Jos se joskus onnistuu karsinan oven avaamaan - niin ei se kuitenkaan rehuvarastoa pidemmälle lähde, sen verran syöppö se on! Syötteleminen on siis oikeastaan yksi Herkun lempipuuhia, mutta enempää sitä ei vaan oikein voi syöttää ettei se paisu aivan pullaksi.. Tarhoista se ei ole vielä toistaiseksi karannut, mutta Herkku alkaa kokeilemaan ihmisen hermoja kun pitäisi lähteä sisälle. Se juoksentelee ympäri tarhaa eikä anna ottaa itseään kiinni. Lastatessa Herkku alkaa purkaa kiukkuaan eikä suostu kipuamaan autoon millään tavalla. Kun Herkku sitten vihdoin saadaan yritysten jälkeen voi matka olla aika meluisa Herkun potkiessa ovia ja seiniä. Kyllä se sitten yleensä matkan aikana rauhoittuu.

Hoitaessa Herkku on aivan ihana, vaikka onkin oripoika. Satuloiminen sujuu kuin tanssi, mitä nyt satulavyön kanssa voi pieniä ongelmia tulla pullauksen suhteen. Suitsiminen on myös helppo ja vaivatonta, ainakin jos homman osaa ja sen tekee napakasti, eikä turhia vetkuttele. Kuolaimia Herkku ei aina oikean anna laittaa, pitää vain yrittää kunnolla. Harjaamisesta Herkku tykkää vaikka yrittääkin kesken harjauksen maratoonia omassa karsinassaan, joten ehkä on helpointa sitoa Herkku harjauksen ajaksi kiinni ja jatkaa sitten. Käytävällä ei ongelmia niin helposti tule, joten ori kannattaa harjata ehdottomasti käytävällä! Takakaviota ei Herkku oikein nosta, ei ainakaan yleensä, mutta orin ei saa antaa kiemurrella ja määräillä, vaan hoitajan täytyy näyttää kuka on pomo ja missä kaappi seisoo. Pesarissa Herkku on aika helppo ja seisoo yleensä koko pesun ajan paikoillaan ja antaa hyvin sitten myös kuivata lopuksi. Peseminen on itseasiassa Herkun mielestä jopa hauskaakin!

Ratsastaessa Herkku on kohtalaisen vaativa ja vain kokenut ratsastaja saa sen hallintaan tarpeeksi hyvin. Käyntiä Herkku menee rauhallisesti ja sen askeleet ovat pehmeitä ja kääntämiset, suunnanmuutokset yms. sujuvat oikein hyvin. Ravi on kuitenkin jo vähän pomppivampaa ja keventäen ravi on mukavempaa. Laukan nostot eivät aina suju aivan toiveiden mukaan vaan töitä saa tehdä, jotta Herkku tottelee. Koulussa se siis osaa perusjutut, jos vain viitsii yrittää kunnolla, joskus tuloksena voi olla sekasorto. Eli kärsivällisyyttä Herkun kanssa tarvitaan paljon! Esteillä Herkku onkin sitten jo hieman erilainen, mutta silti sinnikkyyttä tarvitaan paljon. Herkku hyppää kyllä kun sille päälle sattuu, mutta näitä päivä ei ole kovin usein. Kuitenkin se totettelee aina vain paremmin ja paremmin mitä enemmän sillä ratsastaa. Esteillä se kuitenkaan harvemmin tiputtaa, mutta kieltäminen voi olla mahdollista jos tie ei ole juuri oikeanlainen. Herkku on siis hankala niille ketkä eivät ole sen kanssa paljoa olleet tai niille jotka eivät itsekkään ole ratsastanut paljoa. Kuitenkin Herkku on kuin unelma osaaville, sen luottamus täytyy vaan ensin voittaa!

luonteen on kirjoittanut |nka / kellaritintu[at]hotmail.com, kiitos!

Tältä mä näytän:

     
Klikkaa kuvaa suuremmaksi. ©: Kuvaajat eivät halua nimeään mainittavan.

"Onko sun vanhemmat simpukoit ku oot tollanen helmi?"

i. Benjamin ii. Edgar iii. Edvard
iie. Gunvor
ie. Eleonora iei. Hasse
iee. Hedvig
e. Waylan ei. Expresso eii. Isak
eie. Isabella
ee. Edna eei. Holger
eee. Inge

Herkun isä Benjamin on komea, ruunikko ori. Benjamin tunnetaan ulkomailla hyvästä kilpailumenestyksestään lajissa kuin lajissa. Säkäkorkeutta orilta löytyy huimat 127 cm ja luonteeltaan Benjamin on energinen ja villi oripoika, joka osaa yllättää hoitajansa joka päivä. Ratsastaessa ori on pirteä, mutta hyvin taidokas jos sille päälle sattuu. Benjamin on pääosin valjakkoajopainotteinen, mutta sillä kisataan myös muita lajeja valjakon ohella. Ori on menestynyt hyvin varsinkin esteillä ja saanut paljon sijoituksia, myös koulupuolen menestys ei ole jäänyt aivan nollille. Hyvän rakenteensa ansiosta ori on kantakirjattu II-palkinnolle ja se on saanut monia palkintoja näyttelyistä. Benjamin on jättänyt jo yli 30 jälkeläistä jälkeensä ja tällä hetkellä ori astuu vielä pitkän aikaa tammoja. Benjamin on asunut koko elämänsä kotitallillaan Ruotsissa, johon myös syntyi nuorempana. Ori on kuitenkin käynyt astutusreissuilla, sekä kilpailuissa eripuolella Ruotsia.

Edgar on Herkun isänisä, energinen russponiori kuten Benjaminkin. Edgar on 126 senttinen, ruunikko todella komea poika. Ori on kilpaillut paljon, mutta ei ole juurikaan menestynyt kipakansa ja toisaalta hieman vaikeansa luonteensa takia. Ori on pääosin koulupainotteinen, mutta on käynyt myös muutamissa raveissa - kuitenkin vähemmällä menestyksellä. Näyttelyitä ori on kiertänyt, mutta ei ole niissä juurikaan sijoittunut. Edgar on palkittu II & III-palkinnoilla, mutta muuten menestys on jäänyt melko pieneksi. Jälkeläisiä orilla on Benjamin lisäksi kuusi upeaa varsaa. Edgar viettää tällä hetkellä pienessä gotlanninrusssiittolassa siitoseläkettä. Edgarin isä Edvard oli komea tummanruunikko gotlanninrussponi. Edvard oli asunut koko elämänsä suuressa gotlanninrussponisiittolassa ja ori oli kilpaillut paljon koulussa ja valjakkoajossa. Edvard kuoli 28-vuotiaana vanhuuteen ja jätti siihen mennessä yli 50 upeaa jälkeläistä. Edgarin emä Gunvor oli kaunis, mutta hieman vähemmän tunnettu tammamamma. Gunvor kilpaili elämänsä aikana pieniä esteluokkia ja toimi pääosin suuren perheen ilona. Tamma kuoli kaviokuumeeseen 15-vuotiaana.

Herkun isänemä Eleonora on todella kaunis russponitamma. Vähän valjakkoajokilpailuissa kilpaillut, mutta melko hyvin pärjännyt. Luonteeltaan tamma on energinen ja vähän ilkikurinenkin. Väriltään Eleonora on tummanruunikko ja säkäkorkeutta tammalla on 125 cm. Eleonora syntyi suureen russponisiittolaan ja oli erittäin odotettu varsa. Eleonora koulutettiin huolellisesti ja myytiin poniratsastajalle, joka kilpaili tamman kanssa pieniä esteluokkia pari kertaa, mutta tamma oli niin vallaton, että Eleonorasta ei tullut ratsua. Tamma myytiin takaisin syntymäpaikkaansa, jossa tamma aloitti valjakkouransa. Jälkeläisiä tamma on jättänyt elämänsä aikana 3 kappaletta. Eleonoran isä - tulinen ori Hasse on ruotsalainen gotlanninrussponiori. Komea ruunikko 126 cm korkea oripoika, kilpaillut lähinnä valjakkoa ja kouluratsastusta. Hasse asui koko elämänsä ajan syntymäpaikassaan ja astui elämänsä aikana lukuisia tammoja, lähemmän 50. Hasse kuoli 28-vuotiaana vanhuuteen. Eleonoran emä Hedvig on hieman vähemmän tunnettu tamma. Hedvig syntyi pieneen siittolaan, jossa tamma koulutettiin ja myytiin pienelle perheelle, perheen nuorimman lapsen "kilpaponiksi". Hedvig asui loppuelämänsä perheen luona, jonne jätti myös 2 upeaa jälkeläistä. Väriltään tamma oli tummanruunikko ja säkäkorkeutta neidillä oli mukavat 127 cm.

Herkun emä Waylan oli paljon kisannut ja hyvin pärjännyt tammamamma. Pääosin valjakkopainoitteinen, mutta tammalla oli kisattu myös esteitä, ja koulua aktiivisesti. Tamma olikin oikea monitoimiponi. Waylan syntyi suureen siittolaan, josta tamma myytiin pienempään siittolaan kilpaponiksi siittolan omistajalle ja hänen tyttärelle. Waylan oli luonteeltaan erittäin kiltti ja ratsastaessa tottelevainen ja hyvin työnsä tekevä. Waylan oli monen rakastama poni, mutta yht'äkkisen ähkyn takia tamma jouduttiin lopettamaan 15-vuotiaana kun mitään ei ollut enää tehtävissä, vaikka kaikki poppakonstit yritettiin. Jälkeläisiä tammalla on Herkun lisäksi vain yksi kaunis tammavarsa. Näyttelyitä tamma on kiertänyt jonkun verran, mutta ei ole sijoittunut kovinkaan hyvin - tamma palkittiin yleensä III-palkinnolla ja kantakirjatilaisuudessa Waylan jäi pisteen päästä palkinnosta. Waylan oli väriltään pikimusta ja säkäkorkeutta neidillä oli 126 cm verran. Tamma muistetaan pirteästä ja iloisesta olemuksestaan, joka ilahdutti ihmistä kuin ihmistä.

Expresso on Herkun emänisä, komea ruunikko gotlanninrussponiori. Luonteeltan melko laiska ja näykkivä persoona. Kenttäpainotteinen pikkuori, jolta löytyy säkäkorkeutta vain 124 senttiä. Expresso syntyi pieneen gotlanninrussponisiittolaan, jossa ori on asunut koko ikänsä. Ori koulutettiin huolella ja luonteeltaan Expresso oli pienestä pitäen aika kipakka ja itsepäinen ori, joka ei ole koskaan soveltunut aivan aloittelijoille. Expresso on kilpaillut pienien kenttäratsastus luokkien ohella myös näyttekehiä. Ori on palkittu useasti I & II palkinnoilla. Expresso on myös kantakirjattu II-palkinnolle Ruotsin kantakirjaan. Expresso siirtyi siitoseläkkeelle 16-vuotiaana ja orilla on jo tähän mennessä yli 50 varsaa. Tällä hetkellä ori viettelee eläkepäiviään eikä astu enää russponitammoja. Herkun emänemä Edna on kaunis, mutta ilkeä tamma. Korkeutta tammalta löytyy 126 senttiä. Valjakkopainoitteinen, paljon kisannut tamma.

2 ensimmäistä polvea kirjoittanut tiku / tiias_1[at]luukku.com, täydennellyt/lisäillyt Jenna H.

Miun ikiomat pikkunaperot:

Herkulla on yhteensä 1 jälkeläistä, joista 1 oreja, 0 ruunia & 0 tammoja.

10.11.08 -- o. Violan Anton -- e. Himlakropp -- om. Svärjade

Mä oon kilpakenttien kunkku:

Herkulla on yht. 0 sijoitusta, joista 0 on voittoja.

24.01.09 Acantha Farm, MVA-SERT, Kati K.
20.01.09 Conley, MVA-SERT, Peppi S.
20.01.09 Svärjade, MVA-SERT, Kati S.

21 VVJ-sijoitusta

11.05.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 2 -- 6/40
04.04.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 1 -- 2/30
03.04.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 1 -- 5/30
02.04.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 1 -- 1/30
26.03.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 3 -- 5/80
20.03.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 3 -- 1/77
15.03.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 2 -- 5/30
25.02.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 4 -- 4/27
17.02.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 3 -- 2/30
12.02.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 2 -- 2/30
12.02.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 2 -- 1/30
07.02.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 2 -- 1/30
06.02.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 2 -- 3/30
30.01.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 2 -- 3/30
25.01.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 2 -- 4/33
23.01.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 2 -- 2/30
22.01.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 2 -- 1/30
21.01.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 2 -- 2/30
20.01.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 2 -- 2/30
19.01.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 2 -- 4/30
16.01.09 -- Valjakkoajo/VVJ -- Luokka 2 -- 4/30

ulkoasun © Siera 2009 / virtuaalihevonen / a sim-game horse