ETUSIVU     TILUKSET     ASUKKAAT     TOIMINTA     MUUTA    

Moi mä oon Dana!

Virallinen nimi: Chardanae aka Dana Kasvattaja: J. Wahlberg, evm.
Rotu ja skp: Shetlanninponitamma Omistaja: Viola
Väri/merkit: Musta, ei merk. Säkäkorkeus: 104 cm
Rekisterinumero: VH-52349 Painoitus: Yleispainoitus
Syntynyt ja ikä: 20.09.2008 ~ 12 vuotias Koulutustaso: 70 cm / He C
Ikääntyminen: Sekalainen (täytti 4v 20.11.2008) Muuta: Siitoseläkkeellä

VIR MVA Ch myönnetty 2.2.2009, Reserve
Palkittu 03/2009 ERJ-II pistein 110, palkittu 04/2009 KRJ-II pistein 89
Kantakirjattu III-palkinnolle 60 p, palkittu 04/2008 YLA2 pistein 123


Tämmönen mie olen:

Olin jonkin aikaa kaipaillut Violaan taas uutta ponia, sellaista älykästä ja ystävällistä shetlanninponitammaa. Danan hain meille Ruotsista, tamman synnyinseudulta Itä-Göötanmaalta. Oli melkoinen tuuri, että Dana lähti juuri minun mukaani, tammalla oli lukuisia ostajaehdokkaita, varsinkin sen hyvän suvun ja rakenteen takia. Onneksi satuin paikalle juuri oikeana päivänä ja oikeaan aikaan.. Dana on yleisesti luonteeltaan kiltti, mutta joskus hieman jukuripää tamma. Danaa on miellyttävä ja helppo käsitellä esimerkiksi näyttelyissä ja tamma onkin ihanteellinen näyttelyponi. Lastatessa Dana käyttäytyy kiltisti, onhan neiti pienestä pitäen matkustellut paljon. Kuljettaessa Dana osaa käyttäytyä nätisti, mutta välillä tammankin mielestä olisi hyvä päästä jaloittelemaan. Danahan ei tykkää seisoa hirmu pitkää paikoillaan, paitsi harjatessa, mutta ei sekään mikään äärimmäisen pitkä prosessi ole. Taluttaessa Dana on oikein mukava, tammalle tulisi tuskin mieleenkään rynniä ja Danan voi antaa helposti talutettavaksi myös hieman kokemattomalle.

Hoitaessa Dana on kiltti, tamma seisoskelee kiltisti paikallaan nauttien harjauksesta takajalkaa lepuuttaen. Danaa voi harjata myös karsinassa ilman kiinni laittoa, mutta toki olisi suotavaa laittaa poni kiinni edes yhdeltä puolelta. Tuntematon ei suinkaan voi suoraan rynnätä karsinaan ja alkaa häsläämään Danan ympärillä, tamma vaatii edes vähän tutustumista. Kaviot neiti nostaa hyvin, vaikka saattaakin joskus kyllästyä pitämään niitä ylhäällä, jolloin tamma alkaa nykiä jalkaa alas. Pään harjauksesta Dana ei kovinkaan paljoa pidä, mutta kun ottaa pään tiukkaan otteeseen niin tamman on pakko tyytyä oloonsa. Sen sijaan Dana rakastaa ryntäiden "kihnuttamista" kumisualla, jolloin tamma nostelee päätänsä ylemmäs ja venyttää ylähuultaan eteenpäin. Varustaessa Dana saattaa joskus olla hieman kenkku. Suitsiessa neiti saattaa nostaa päänsä ylös tai sitten kääntää sen pois päin hoitaessa. Pienellä ponilla ei kuitenkaan kovin paljon mahdollisuuksia ole. Tamman kanssa pitää vain yksinkertaisesti olla napakka. Satulan kanssa ei ole muuta ongelmaa kuin satulavyön kiristys, jonka aikana Dana pullistelee oikein olan takaa..

Ratsastaessa Dana on ihan omaa luokkaansa: toisinaan todella ihana ratsu, mutta toisinaan oikea shettismäisen jukuripää. Onneksi huonoja päiviä tammalta löytyy vähän, mutta silloin kun tammalla on huono päivä niin silloin on todellakin huono päivä! Dana on yleisesti melko kuuntelevainen ratsu, mutta jos ratsastaja istuu vain selässä ja viipottaa kenttää ympäri tamma kyllästyy ja alkaa tehdä omia temppujaan, jotka harvoin ovat mukavia. Tamman kanssa saa siis tehdä miljoona ympyrää ja volttia, sekä siirtymistä tunnin aikana ettei neiti vaan kyllästyisi. Esteillä Dana on reipas ja joskus hieman liiankin innokas, ettei jarruja oikein tunnu löytyvän.. Tamma hyppää mielellään, mutta ei kuitenkaan ilmaiseksi. Ratsastajan täytyy pitää pohkeet lujasti kiinni ja tien pitää olla suora. Muuten tamma ei hyppää kirveelläkään. Kouluratsastuksessa Dana saattaa joskus puksuttaa vain menemään. Tamma pitää saada hyvin kuulolle, jotta kouluasiat onnistuvat.

Kilpailuissa Dana ottaa rennosti: oli kyse sitten näyttelyistä tai muista kilpailuista. Tamma täytyy lämmitellä hyvin ennen koulu - tai esterataa, muuten itsepäinen Dana tulee kehiin ja näyttää sirkustemppuja yleisölle, jotka varmasti saavat päivännaurut. Energiaa tammassa kuitenkin aina piisaa, vaikka ei sitä aina ulospäin välillä näekkään. Dana saattaa lämmittelyssä olla hieman kankea sekä laiska ja tamma tuntuu olevan ihan omissa maailmoissaan, mutta heti radalle päästessään kuoresta avautuu vauhdikas spurttiponi!

Tältä mä näytän:

  
Klikkaa kuvaa suuremmaksi. ©: Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan.

"Pieni mutta komiasta suvusta!"

i. Ronaldo, evm. ii. Charmant, evm. iii. Cha-Cha, evm.
iie. Paulette, evm.
ie. Dorothea, evm. iei. Bumbo, evm.
iee. Melin, evm.
e. Chardonnay, evm. ei. Aladdin, evm. eii. Robin, evm.
eie. Coventina, evm.
ee. Cadencia, evm. eei. Augustinus, evm.
eee. Felicia, evm.

Danan isä on komea shetlanninponiori Ronaldo, joka on kierrellyt paljon kilpailuja Pohjoismaissa. Ronaldo on käynyt myös astumassa tammoja myös Englannissa näyttelynsä ohella. Ronaldo oli luonteeltaan melko hyvätapainen ori, joka kasvatettiin asiantuntevasti ja ori sai hyvää hoitoa pienestä pitäen. Suvultaankin Ronaldo oli melkoinen lahja ja harvinaisia nimiäkin orin suvusta löytyi. Ronaldo kierteli tiuhaan tahtia näyttelyitä, sekä valjakko (stat: 39: 6-11-9) ja koululuokkia (stat: 29: 5-7-9). Ori on palkittu kolmesti BIS1'llä, mutta muuten Ronaldo on napannut I & II-palkintoa. Ronaldo kantakirjattiin Ruotsissa I-palkinnolle 43 pisteellä 8-vuotiaana. Ronaldo on astunut elämänsä aikana jo yli 100 tammaa. Tällä hetkellä ori majailee suurella siittolalla siitosoriina Ruotsissa. Säkäkorkeudeltaan Ronaldo oli 99 cm korkea ja väriltään ori oli tummanruunikko.

Ronaldon isä on ruotsalaisessa siittolassa syntynyt ori Charmant, joka on elämänsä aikana kierrellyt paljon kilpakenttiä. Charmant oli luonteeltaan melko kiltti, mutta oli orissa omat huonot puolensa. Charmant kilpaili monessa lajissa, ori nähtiin niin esteillä, koulussa kuin valjakkoajossakin. Orilla on myös käyty raveissa, mutta Charmant tyytyi laukkaamaan mielummin kuin ravaamaan. Väriltään Charmant on ruunikko ja säkäkorkeutta orilla on mukavat 102 cm. Charmant asui koko elämänsä tunnetussa ruotsalaisessa siittolassa, mutta Charmant vieraili astumassa lähisiittolan tammoja, mutta myös pitkillä astutusreissuillakin ori kävi. Charmant kuoli 26-vuotiaana vanhuuteen omaan kotikarsinaansa. Ori jäi elämänsä aikana varmasti monen mieleen. Charmantin isä Cha-Cha oli alunperin ravurina tunnettu ori. Cha-Cha kierteli pienestä pitäen raviratoja, mutta lopulta ori hylättiin useiden laukkojen takia. Cha-Cha ruunattiin, mutta ruunanakaan poikaa ei enää innostanut raviradat. Poika ratsukoulutettiin ja se myytiin ratsastuskouluun. Jälkeläisiä ruuna jätti vain alle 10. Charmantin emä Paulette oli hieman vähemmän tunnettu tamma. Paulette työskenteli koko elämänsä ratsastuskoulussa, mutta oli todella hyväsukuinen ja hyvärakenteinen tamma.

Ronaldon emä on kaunis, mutta nuorena menehtynyt shetlanninponitamma Dorothea. Dorothea oli suuri lupas ja tamman syntymää oli odotettu innolla. Dorothea sairasteli kuitenkin paljon pienenä, mutta oli erittäin lahjakas valjakkoajossa. Rakenteeltaan tamma oli erinomainen ja tamma saikin pienestä pitäen I-palkintoa. Dorothea oli luonteeltaan erittäin kiltti ja hyvätapainen tamma, joka kierteli myös hiukan pieniä este ja koululuokkia valjakkoajon ohella. Tamma myytiin suureen siittolaan, jossa Dorothea oli aloittamassa suurempaa kisa-uraansa. Tammalla huomattiin kuitenkin etujaloissa häikkää ja Dorothean ennustettiin pahenevan entisestään, tammalle ei voinut enää kilpailla ja todettiin parhaaksi lopettaa 6-vuotias tamma. Eläinlääkäri tilattiin seuraavaksi päiväksi, mutta jo yön aikana Dorothea nukkui itse pois. Tamma jätti vain 1 jälkeläisen. Dorothean isä Bumbo on kaikkien rakastama pitkäharjainen tummanrautias shetlanninponiori. Bumbo kilpaili elämänsä aikana paljon este ja koululuokkia, valjakkoajossakaan menestys ei jäänyt kovin vähälle. Ori astui elämänsä aikana lukuisia tammoja ja näyttelyissä ori palkittiin yleensä I & II-palkinnoilla. Bumbo kuoli 27-vuotiaana vanhuuteen omaan tarhaansa. Dorothean emä Melin oli kaunis musta shetlanninponitamma. Säkäkorkeutta Melinalla oli 97 cm. Gabrielle kilpaili pääosin koululuokkia ja näyttelyissä tamma palkittiin II-palkinnolla monta kertaa. Melina kantakirjattiin 7-vuotiaana II-palkinnolle 38 pisteellä. Jälkeläisiä tamma jätti neljä.

Danan emä on kaunis musta 101 cm korkea shetlanninponitamma Chardonnay, joka on luonteeltaan erittäin hyvätapainen ja kaikkien rakastama tamma. Chardonnay syntyi pieneen shetlanninponisiittolaan, jossa tamma kasvatettiin ja koulutettiin erinomaisella ja rakastavalla tavalla. Chardonnay myytiin 6-vuotiaana jo hyvin kisa-uransa aloittaneena suurempaan siittolaan, jossa siittolan omistajan tytär kilpaili tammalla pienikokoisia koulu (stat: 37: 6-8-11) ja esteluokkia (stat: 25: 4-6-7). Chardonnay oli ratsastaessa todella nöyrä ja kuuntelevainen, tammalla oli myös kauniit liikkeet. Chardonnay ehdittiin myydä vielä kerran ennen kuolemistaan. Tamma jätti suureen siittolaan yhden tammavarsan, jonka jälkeen Chardonnay myytiin kasvattajalleen eläkekotiin, jossa Chardonnay astutettiin vielä 2 kertaa. Kilpailemisensa tamma lopetti 16-vuotiaana, mutta liikuttamista jatkettiin kevyesti koko ajan. Tamma kuoli pahaan ähkyyn 20-vuotiaana ja nähtiin parhaimmaksi lopettaa Chardonnay.

Chardonnayn isä Aladdin oli hyvin menestynyt shetlanninponiorii. Aladdin oli väriltään tummanrautias ja säkäkorkeutta orille on kerääntynyt mukavat 105 cm. Aladdin on luonteeltaan melko lempeä, mutta erittäin kova tammojen perään ja tammat nähdessään aika rauhaton orii. Aladdin on kilpaillut elämänsä aikana este (stat: 19: 3-5-2) ja koulukilpailuja (stat. 22: 4-4-5) tasolla 40-60 cm. Aladdin asui koko elämänsä ajan pienessä shetlanninponisiittolassa. Ori jätti elämänsä aikana taakseen yli 20 upeaa jälkeläistä. Aladdin kuoli 25-vuotiaana vanhuuteen omaan kotikarsinaansa yön aikana. Aladdin periytti jälkeläisilleen tarmokkuutta ratsastaessa ja myöskin hyvää rakennetta. Leif nähtiin elämänsä aikana myös kolmesti näyttelyissä. Aladdinin isä Robin oli erityisen komea valjakkori Suomesta. Robin oli väriltään tummanrautias ja säkäkorkeudeltaan 101 cm korkea. Robin kilpaili aktiivisesti valjakkoluokkia ja ori vieraili Ruotsissa pari vuotta astumassa Ruotsin tammoja. Aladdinin emä Coventina on kaunis, mutta hieman vähemmän tunnettu tamma. Coventina asui suuren perheen omistamana ja oli hyvin rakas heille. Coventina kilpaili pieniä luokkia perheen tyttärien kanssa, jälkeläisiä tamma jätti elämänsä aikana 2 kappaletta. Väriltään tamma oli rautias ja säkäkorkeutta Coventinalla oli 98 cm.

Chardonnayn emä Cadencia oli sitten melkoinen kantaemä tallillaan, jättihän tamma jopa 10 jälkeläistä jälkeensä. Tammaa käytettiin monesti näyttelyissä hyvällä menestyksellä, tamma napsi I-palkintoa ja pääsi kahdesti myöskin BIS-kehään. Ratsastuskisoissa tammaa ei juuri ole nähty, vaikka sillä kotonaan kyllä ratsastettiin aktiivisesti. Tamma on päässyt kuitenkin starttaamaan elämänsä aikana kahdesti valjakkoajokilpailuissa ja pari kertaa myös estekilpailuissa. Cadencia oli luonteeltaan kiltti, mutta ratsastaessa välillä hieman arvaamaton ponitamma. Säkäkorkeutta tammalle oli kertynyt 101 cm, väriltään Cadencia oli tummanrautias. Cadencia kuoli vanhuuteen 23-vuotiaana. Cadencian isä Augustinus oli komea rautias ori Ruotsista. Augustinus tunnetaan hyvänä valjakko - ja esteponina, myöskin näyttelyissä tiuhaan kiertänyt ori kääntää monen katseen. Jälkeläisiä ori on jättänyt jälkeensä yli 50 ja säkäkorkeutta Augustinuksella on kunnioitettavat 104 cm. Augustinus kuoli ähkyyn 19-vuotiaana. Cadencian emä Felicia oli melko tunnettu esteponi Ruotsissa. Felicia syntyi suureen shetlanninponi siittolaan, josta myytiin nuorelle poniratsastajalle kilparatsuksi. Felicia oli väriltään rautias ja säkäkorkeudeltaan 97 cm korkea. Felicia kuoli 25-vuotiaana vanhuuteen.

Miun ikiomat pikkunaperot:

Danalla on yhteensä 4 jälkeläistä, joista 2 oreja, 0 ruunia & 2 tammoja.

13.02.09 -- o. Twist n' Shout VIL -- i. Björkgränds Lukas -- om. Viola
16.01.08 -- t. Caelan VIL -- i. Charlélie -- om. Milja, Fiktio
24.12.08 -- o. Just My Style VIL -- i. Feildale Sextonde -- om. Peppi S.
21.11.08 -- t. Violan Lyyti -- i. Lukas v.d. Norwood -- om. Jewel Ponies

Mä oon kilpakenttien kuningatar:

Danalla on yht. 0 sijoitusta, joista 0 on voittoja.

08.01.09 Golden Rose, MVA-SERT, Alina J.
15.12.08 Iisan Kisakeskus, MVA-SERT, Peppi S.
14.12.08 Ares, MVA-SERT, Kati S.
10.12.08 Conley, MVA-SERT, Peppi S.

37 ERJ-sijoitusta

14.02.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 70 cm -- 5/36
12.02.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 5/30
11.02.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 70 cm -- 5/30
10.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 40 cm -- 2/22
09.02.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 70 cm -- 4/30
08.02.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 70 cm -- 4/30
07.02.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 3/59
04.02.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 7/60
03.02.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 70 cm -- 4/40
02.02.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 70 cm -- 4/40
01.02.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 4/50
01.02.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 6/40
31.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 4/40
31.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 70 cm -- 5/40
31.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 5/30
30.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 4/30
30.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 70 cm -- 5/40
29.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 50 cm -- 2/22
29.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- Puomiluokka -- 5/28
28.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 70 cm -- 1/40
27.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 6/60
26.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 5/60
25.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 2/23
25.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 3/60
25.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 5/40
24.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 70 cm -- 1/27
24.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 4/30
23.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 7/60
23.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 70 cm -- 4/28
22.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 1/60
21.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 6/42
20.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 7/60
19.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 50 cm -- 5/60
19.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 70 cm -- 1/60
18.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 40-50 cm -- 3/41
18.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 6/42
13.01.09 -- Esteratsastus/ERJ -- 60 cm -- 1/37

32 KRJ-sijoitusta

24.02.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo B -- 3/50
15.02.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo A -- 1/30
14.02.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo B -- 4/100
14.02.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo B -- 1/30
13.02.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo A -- 1/30
11.02.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo A -- 2/30
06.02.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo A -- 5/30
05.02.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo A -- 3/30
01.02.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo B -- 3/30
31.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo A -- 6/40
31.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo A -- 3/52
28.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo B -- 1/80
27.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo A -- 4/80
27.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo B -- 5/40
27.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo B -- 5/30
27.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo C -- 1/50
26.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo B -- 1/50
25.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo A -- 3/60
25.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo A -- 5/30
24.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo B -- 5/50
23.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- KN Special -- 1/30
23.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo B -- 5/52
21.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo C -- 3/50
21.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo C -- 6/52
20.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo C -- 4/31
20.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo B -- 7/52
18.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo C -- 3/59
17.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo C -- 2/50
16.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo C -- 4/100
14.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo C -- 1/64
14.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- KN Special -- 1/48
14.01.09 -- Kouluratsastus/KRJ -- Helppo C -- 1/40

ulkoasun © Siera 2009 / virtuaalihevonen / a sim-game horse